Kul(turni) kotiček: Kaj priporoča Vasko Atanasovski

»Eden izmed romanov, ki sem jih večkrat prebral in h kateremu se vsake toliko vračam je 37,2° zjutraj.«

Objavljeno
03. oktober 2012 13.24
sipic/VASKO ATANASOVSKI
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si

Rojen je leta 1977, a je v svoji glasbeni karieri dosegel že toliko, kot bi imel 77 let. Seznam sodelovanj pihalca in skladatelja Vaska Atanasovskega je zavidljivo dolg in gotovo sodi med najbolj ustvarjalna imena glasbenega dogajanja.

Ni presenetljivo, pri petih letih je v roke že vzel violino, v osnovni šoli je postal državni prvak v igranju saksofona, danes pa je mojster še drugih pihalnih instrumentov.

Je torej glasbenik. V nekem intervjuju je sicer dejal, da se je preizkusil tudi v vlogi študenta, a je bila to zanj le izguba časa.

Atanasovski je izbral pravi »poklic« in opravlja ga, kot bi doktoriral. Je pa tudi dovolj podjeten: čeprav praviloma ne jadra na najbolj priljubljenih radijskih valovih, glasbo uspešno trži. Pripravil je aplikacijo za iPhone/iPad: Budilko, ki predvaja njegovo glasbo.

V živo pa ga le pridite poslušat 18. oktobra v ljubljanskem klubu Cvetličarna. Tam bo nastopil s svojim Triom.

Katere so knjige vredne branja, filmi vredni ogleda, gledališke predstave, razstave, glasbeni albumi, ki mu jemljejo sapo, ...?

♦ Knjiga: 37,2° zjutraj, Philippe Djian (1985)

Eden izmed romanov, ki sem jih večkrat prebral in h kateremu se vsake toliko vračam. Knjiga po kateri je bil posnet tudi legendarni film o »nemogoči« ljubezni Betty Blue. Ja knjiga o ljubezni, o odnosih, o vrednotah. Branje, ki vsakič razkriva nove plasti.

Film: Babetina gostija, Gabriel Axel (1987)

Eden najlepših filmov. V zakotni, revni vasici na severu Danske, se prepletejo različne življenske zgodbe. Z Babetino gostijo (Babette's Feast) pa se razkrijejo resnične vrednote, smisel in veličine bivanja. »Umetnik ni nikoli reven.«

Knjiga: Lirika, Pablo Neruda (2004)

Za moj okus eden najtenkočutnejših lirikov. Njegove pesmi posrkajo v globino. Odlomite si kos prefinjenih verzov Nerude.

Glasba: Kreutzer sonata, Patricia Kopatchinskaja & Fazil Say (2008)

Na to izvedbo sem prvič naletel pred leti pri prijatelju v Švici. To je zame prava interpretacija Beethonove glasbe. Strastno in vrhunsko!