Kulturaža s koncerta Nane Milčinski: opojna Ježkova poezija

Režiserka, dramaturginja in performerka je svoje pevsko delo na albumu Še ena pomlad opravila več kot zadovoljivo.

Objavljeno
03. oktober 2012 19.48
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

V okviru Cankarjevih torkov smo bili v Cankarjevem domu priča posebnemu večeru. Ježek, mojster veselih otožnic, je v slovenskem kulturnem prostoru primer ljudskega umetnika, ki so mu bližje 'vampi na štacjonu' kot kaviar na Nebotičniku.

Njegova poezija prinaša paleto občutij in observacij vsakdana in ostaja močno izpovedna in aktualna. Kot taka je bila zanimiva za vrsto uglasbitev različnih avtorjev. Njegova vnukinja Nana Milčinski je v želji po oživitvi njegove besede pred kratkim izdala album Še ena pomlad. Povedala je, da ima naslov več pomenov. Po eni strani njegova poezija podoživlja še eno pomlad, po drugi pa je spomin na vprašanje, ki ji ga je zastavil, ko je bila še majhna – ali bo doživel še eno pomlad. Ježek še ene pomladi ni doživel, vendar je z načrtnim oživljanjem njegovega izročila, za kar skrbi njegova družina, vedno znova oživljen. Tako ostaja in postaja del slovenskega kulturnega izročila ob boku velikanov slovenske besede, ki se je začela s Trubarjem.­

Na album, ki ga je v živo v celoti predstavila, je uvrstila trinajst Ježkovih pesmi, predvsem manj znane in večinoma prepojene z ljubezensko tematiko s kančkom grenkobe. Dodala je še nekaj hudomušnih pesmi, ki ustrezajo njegovemu komičnemu duhu.

Režiserka, dramaturginja in performerka je svoje pevsko delo na albumu Še ena pomlad opravila več kot zadovoljivo, prav tako se je povsem solidno odrezala pri nastopu v živo. Sicer je bilo mogoče opaziti, da nima veliko koncertnih izkušenj, kar se je odražalo v rahli napetosti, a je to blažila ležernost njenih spremljajočih glasbenikov, mojstrov svoje obrti, in sicer bobnarja Sergeja Ranđelovića, kitarista Žige Stanonika, klaviaturista Martina Štibernika in basista Anžeta Langusa Petrovića. Štiberniku in Petroviću gre zasluga za odlično uglasbitev Ježkove besede.

Nana Milčinski je na nastopu gostila mlajšega brata, stand up komika Juša Milčinskega, ki je povedal dve Ježkovi humoreski, Nana pa je zrecitirala Ježkovo pesem, ki jo je napisal zanjo. Ker pravi, da Še ena pomlad zagotovo ni edini tovrsten projekt, lahko pričakujemo, da se bo v prihodnosti morda lotila uglasbitve Naninih pesmi, tj. pesmi, ki jih je Ježek napisal zanjo.

Album Še ena pomlad je srčen in eden bolj prefinjenih poklonov Ježku in njegovi poeziji. Celota deluje zelo sveže in sodobno, z njim bo Ježka lahko odkrila tudi mlajša generacija.