Kvartet Emerson nocoj v Slovenski filharmoniji

 

Največji ameriški kvartet po mnenju kritikov je na koncert uvrstil godalne kvartete Mozarta, Bartoka in Dvoržaka.

Objavljeno
08. november 2011 11.39
Posodobljeno
08. november 2011 12.41
Ni. Š., delo.si
Ni. Š., delo.si

V Slovenski filharmoniji bo drevi ob 19.30 nastopil Kvartet Emerson, dobitnik devetih grammyjev, ki ima za sabo več kot 30 izjemnih posnetkov pri založbi Deutsche Grammophon. »Največji ameriški kvartet« po mnenju kritikov je na koncert, ki sodi v srebrni abonma, uvrstil godalne kvartete Mozarta, Bartoka in Dvoržaka.

Kvartet Emerson je bil ustanovljen leta 1976 in si je nadel ime velikega ameriškega pesnika in filozofa Ralpha Walda Emersona. Kot prvi violini se izmenjujeta Eugene Drucker in Philip Setzer, v njem pa sta še violist Lawrence Dutton in čelist David Finckel.

Kvartet ima sedež v New Yorku. Je hišni sestav inštituta Smithsonian v Washingtonu in hišni kvartet Univerze Stony Brook, kjer poleg koncertnih ciklov vse akademsko leto izvaja izobraževanja in izpopolnjevanja iz komorne glasbe.

Glasbeniki so od New Yorka do Londona in Dunaja odigrali celotne cikle godalnih kvartetov skladateljev, kot so Beethoven, Bartok, Mendelssohn in Šostakovič. Muzicirajo in snemajo z nekaterimi največjimi sodobnimi umetniki in se lahko pohvalijo z edinstvenimi dosežki.

Od leta 1987 je kvartet izdal več kot 30 izjemnih posnetkov, prejel devet grammyjev, od teh dva za najboljši album klasične glasbe, kar ni dobila še nobena komorna zasedba, ter tri nagrade gramophone. Leta 2000 ga je revija Musical America imenovala za ansambel leta, marca 2004 pa je prejel nagrado Averyja Fisherja - te časti pred tem ni imel še noben komorni ansambel, povzema STA.