Otročji razlogi cenzure Laibachov v Severni Koreji

Danes prvi koncert s povabljenimi diplomati v prestižnem gledališču Ponghwa v Pjongjangu.

Objavljeno
18. avgust 2015 16.00
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

Laibachi so minule dni preživeli na ogledih znamenitosti v Pjongjangu in okolici ter obiskali demilitarizirano območje vzdolž 38. vzporednika, ki je nastalo po korejski vojni v petdesetih letih in ločuje Severno ter Južno Korejo. Gre za 250 kilometrov dolg in 4 kilometre širok pas brez vojske, ki je v resnici eno od vojaško najbolj zasičenih področij sveta, na katerem se še vedno zgodijo občasni incidenti med državama.

Začeli so že s pripravami na koncert, postavitvijo luči in zvoka ter prvimi vajami. Koncert so organizatorji preselili iz prvotno načrtovanega glasbenega konservatorija Kim Von Gjuna s 1000 sedeži, v večje gledališče Ponghwa s 1500 sedeži.

S severnokorejskimi cenzorji so imeli zadnji pregled koncertnega programa in vizualne opreme. In cenzuro tudi doživeli. Čeprav je Pop TV, povzela pa jo je Slovenska tiskovna agencija, poročala o prepovedi izvajanja treh pesmi (Eat Liver, I believe in Final countdown), je Ivan Novak, član Laibacha, v telefonskem pogovoru za Delo pojasnil, da so jim prepovedali le vizualno opremo ob spremljavi komada Final Countdown, ker so ga podložili z odlomkom vesoljske bitke iz znanstveno fantastičnega filma, oni pa ne marajo agresivnih stvari. Prav tako niso bili zadovoljni, da so s prizori iz korejskih filmov opremili predelane komade Do-Re-Mi in Edelweiss iz predelanega muzikala Moje pesmi moje sanje. Ob tem se je smehljal. Gre za otročje razloge, je dejal.

Na zadnji strani Dela pa lahko preberete več o pripravah na današnji koncert, zadregah s pomanjkljivo opremo in navdušenostjo nad lepoto in nedolžnostjo prebivalcev Severne Koreje.