Poklon Jimiju Hendrixu

Kitarist John Campbell je pravemu Hendrixu več kot le podoben, podobnost z njim je izpilil v mnogih letih igranja v različnih skupinah.

Objavljeno
10. november 2011 14.14
Posodobljeno
10. november 2011 17.00
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Na angleškem radiju BBC so letos poleti dejali: »Legenda še vedno živi ...« Mislili so namreč na evropsko različico legendarnega Jimija Hendrixa – skupino Are You Experienced? Zasedba iz Velike Britanije, ki do potankosti prinaša vzdušje in glasbo legendarnega in nepozabnega vrhunskega rock kitarista in pevca, bo čez dva dni, v soboto, 12. novembra, nastopila v ljubljanski Cvetličarni.

Skupina bo, tako obljubljajo, znova dala vse od sebe in med drugim postregla z uspešnicami Hey Joe, Voodoo Child, All Along The Watchtower, Foxy Lady in Little Wing, do končnega, zažigajočega vrhunca s skladbo Wild Thing.

Kitarist John Campbell je pravemu Hendrixu več kot samo podoben, podobnost z njim je izpilil v mnogih letih igranja v različnih skupinah. Ko igra svoj stratocaster za glavo in z zobmi, privabi nasmeh na ustnice tudi najbolj zahtevnim fanom Hendrixa.

S svojim edinstvenim vizualnim načinom igranja je tudi bas kitarist Mark Arnold v preteklih letih igral v različnih skupinah in daje trdno zvočno podlago kot polovica ritem sekcije. Bobnar in spremljevalni vokal Kevin O'Grady zaokroža skupino. Kdor ga je videl nastopati, se bo gotovo strinjal, da v svoj energičen bobnarski stil vloži nič manj kot sto odstotkov.

Jimi Hendrix

Kitarist, pevec in avtor pesmi Jimi Hendrix (Johnny Allen Hendrix, kasneje James Marshall), se je rodil 27. novembra 1942 v Seattlu (Washington). Po težkem otroštvu, se je že kmalu zaprisegel glasbi, saj je le-ta postala nekakšno svetišče zanj. Pri 14. letih je videl nastop Elvisa Presleyja in kmalu je začel igrati s skupinama The Rocking Kings in The Tomcats, pustil je šolo in se preživljal z različnimi deli. Tudi kot padalec v ameriški vojski je našel čas za glasbo in po enem letu, 1962, so ga odpustili iz vojske zaradi poškodbe. Po temu se je povsem posvetil glasbi in nastopal z glasbeniki, denimo z Little Richard in The Isley Brothers. Ustanovil je skupino Jimmy James and The Blue Flames, s katero so nastopali v New Yorku.

Sredi leta 1966 je Hendrix srečal Chasa Chandlerja (The Animals), ki je postal njegov manager. Chandler ga je prepričal, da gre v London in ustanovi skupino The Jimi Hendrix Experience (z glasbenikoma Noelom Reddingom in Mitchem Mitchellom) in kmalu je naredil vrhunsko kariero, saj so med njegovimi oboževalci sedaj bili tudi The Beatles, Rolling Stones, The Who, Eric Clapton in mnogi drugi.

Leta 1967 izdani prvi single Hey Joe je takoj postal uspešnica v Veliki Britaniji, kmalu pa tudi skladbi kot sta Purple Haze in The Wind Cried Mary. Na turneji ob predstavitvi prve plošče Are You Experienced? je ljudi navduševal z vrhunskim obvladanjem kitare, kot tudi svojimi energičnimi nastopi in inovativno tehniko igranja. Ameriško občinstvo je docela navdušil z nastopom na Monterey Pop Festivalu leta 1967, kjer je tudi zažgal kitaro na odru.

Kmalu je postal svetovna rock zvezda in že naslednje leto je izdal albuma Axis: Bold as Love in Electric Ladyland, na katerem je bila tudi velika uspešnica, ki jo je ustvaril Bob Dylan – All Along the Watchtower. S skupino je nastopal vse do njenega razpada leta 1969. Istega leta je nastopil še na legendarnem festivalu Woodstock. Žal pa Jimi Hendrix ni dočakal svojega naslednjega albuma, ki ga je snemal z nekdanjima članoma razpadle skupine, Coxom in Mitchellom, saj je 18. septembra 1970 umrl zaradi težav z mamili, kot so uradno zapisali. Dočakal je le rosnih 27 let, a je že pri teh letih za sabo pustil pečat vrhunskega rock glasbenika, ki je vnesel številne novosti v igranje kitare in nastope, in je ostal popularen vse do danes.