Leonard Cohen navdušuje na evropski turneji

Leonard Cohen bo pri nas nastopil 25. julija v dvorani Stožice v Ljubljani.

Objavljeno
01. julij 2013 12.36
Z. M., kultura
Z. M., kultura

Veliki kanadski pesnik, glasbenik in pisatelj Leonard Cohen navdušuje na evropski turneji, v okviru katere bo pri nas nastopil 25. julija v dvorani Stožice v Ljubljani. Pred tremi leti je bil tudi prvi glasbenik, ki je razprodal takrat novo športno-koncertno prizorišče v Ljubljani in navdušil s skoraj štiriurnim koncertom.

79-letni Kanadčan se je leta 2008 po več kot petnajstih letih vrnil na koncertne odre. Z večurnimi razprodanimi nastopi v živo je očaral občinstvo na različnih koncih sveta. Po svetovni turneji, ki je trajala več kot dve leti in med katero se je oktobra 2010 prvič ustavil v Ljubljani, se je umaknil izpod žarometov. Takrat je v osami dokončeval nove pesmi, ki so lani izšle na albumu Old Ideas. Ta je navdušil njegovo zvesto občinstvo, pozneje pa se je lotil predstavitve albuma še v živo.

V okviru evropske turneje, ki se je pred dnevi začela v razprodani pariški dvorani Bercy, bo spet nastopil tudi pri nas. Tri dni pozneje je stopil pred 18.000-glavo londonsko občinstvo v znameniti O2 Areni, kjer je na povratniški turneji posnel svojo četrto koncertno ploščo Live in London.

Koncertne kritike aktualne turneje v največjih medijih so navdušujoče. V Telegraphu so zapisali »ganljivo in veličastno«, v New York Timesu »Cohenova počasna in absolutno skoncentrirana izvedba je svetlobna leta daleč od klasičnih pop dogodkov« in v Rolling Stonu »Leonard Cohen je bolj spontan in prisrčen od kateregakoli sodobnika iz rock ali folk glasbe«.

Znan je tudi okviren program za ljubljanski koncert, ki bo obsegal 28 pesmi, začel ga bo s skladbo Dance Me To The End Of Love, prvi del koncerta pa bo končal s skladbo Anthem. Drugi del bo odprl s skladbo Tower of Song in končal s Take This Waltz. Sledila bosta še dva dodatka, v katerih bodo med drugim zadonele pesmi So Long, Marianne, First We Take Manhattan, Famous Blue Raincoat, The Partisan in zadnja pesem Closing Time.