Ljudskost Brine in Warshaw Village Banda

Slovenska skupina Brina in poljska zasedba Warsaw Village Banda sta ponudili lastno vizijo slovanske ljudske glasbe.

Objavljeno
04. november 2011 15.01
Posodobljeno
04. november 2011 15.16
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Dvojni večer slovanskega glasbenega izročila, ki je bil v četrtek v okviru drugogodbenih dogodkov med dvema festivaloma, je bil zanimiva glasbena izkušnja. Uvodoma je nastopila skupina Brina, ki je pred leti vnesla v slovensko glasbeno sceno nekaj tiste naivne pristnosti in očarljivosti, ki sta tako neverjetno redki. To je zakrivila pevka skupine Brina Vogelnik s svojo unikatnostjo in krhkostjo in hkratno močjo. Seveda pa je skupina, ki stoji za njo: Jelena Ždrale, violina, viola, spremljevalni glas; Drago Ivanuša, harmonika, spremljevalni glas Luka Ropret, kitare, spremljevalni glas; Nino De Gleria, bas, spremljevalni glas; Blaž Celarec, bobni, tolkala, piščal, spremljevalni glas, tisto, ki ji daje osnovo za tako zanimivo celoto.

Na koncertu v Kinu Šiška so predstavili svoj tretji album Slečena koža, album, ki prinaša celo paleto glasbe, ki dobesedno zleze pod kožo počasi in prevzame s svojo drugačnostjo. Na koncertu žal ni bilo njihovega harmonikarja, ker je zbolel, je koncert poslušal po telefonu. Skupina Brina je še ena vzorčna glasbena zasedba, ki bi jo morala država načrtno spodbujati in ji pomagati pri predoru na tuje. Tudi kultura je lahko biznis!!!

Poljska zasedba Warsaw Village Band je ponudila osupljivo energičen in na trenutke zelo transičen nastop, ki je našemu občinstvu zvenel prepoznavno, saj je prinašal neke skupne davne slovanske glasbene odmeve. Zvoke kot so jih pričarali Warsaw Village Band, je pri nas moč slišati tako v Prekmurju kot v Beli krajini. Zasloveli so leta 2000 na festivalu v nemškem Rudolstadtu, ko so se še imenovali Kapela ze wsi Warszava. Unikatna interpretacija poljskih ljudskih pesmi poteka v posrečeni kombinaciji treh pevk - Sylwia Swiatkowska, glas, violina, gosli; Ewa Walecka, glas, violina in Magda Sobzak, glas, cimbale; ter treh fantov - Maciej Szajkowski, frame boben, tolkala; Piotr Glinski, boben, tolkala; Pawel Mazurczak, kontrabas, ki jim v drugi liniji dajejo močno ritmično podlago.

Prijeten dvojni koncert in pohvalno, da je Druga godba v goste povabila tudi kakšno skupino iz Vzhoda. Očitno pa je to tudi nekaj pomenilo skupini, saj je to bil prvi nastop v Sloveniji Warsaw Village Banda.