Lolita - leta se ji ne poznajo

Zasedba bo jutri v okviru Cankarjvih torkov predstavila album Uantauuantanara.

Objavljeno
12. januar 2015 11.26
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Zasedba Lolita je že 27 let vedno tu, nikoli v središču pozornosti, vendar vedno v središču obrobja in drznosti. Taka je tudi na novem albumu, že trinajstem po vrsti, s preprostim imenom Uantauuantanara, ki je pred kratkim izšel pri založbi Radia Študent. Lolita je tudi ena najstarejših delujočih glasbenih skupin v Sloveniji. Nastala je leta 1987 kot trio, od katerega sta v sedanji zasedbi še saksofonist Primož Simončič in baskitarist Iztok Vidmar, prvotno zasedbo pa je uokviril še Blaž Grm. Zasedba zelo drznega glasbenega raziskovanja je doslej izdala različne albume, doživela uspeh v gledališču s predstavo Medved v sodelovanju z igralcem Zijahom Sokolovićem in kot ena redkih slovenskih skupin nastopila tako na Drugi godbi kot na Jazz festivalu Ljubljana. Njena glasba se je spreminjala, tako kot sama zasedba. Tokratno izdajo so posneli Primož Simončič, saksofoni; Iztok Vidmar, električni bas in kitara; Uroš Srpčič, bobni, tolkala; Neža Trobec, glas; Lado Jakša, klaviature, saksofoni, klarinet, in Matjaž Sekne, violina.

Na novem albumu Uantauuantanara – Wontanara v gvinejskem jeziku susu pomeni »združeni« ali »zedinjeni smo« – sloni zvok na poudarjeno razširjeni inštrumentaciji z vokalom v središču, ki na trenutke opravlja svojo standardno vlogo prenašalca besedila, na trenutke pa je dodaten inštrument. Glasba niha od svobod­njaškega jazza do skoraj pop zvoka, vmes pa se ne izogne rockovski ostrini in balkanski otožnosti. Ali zapisano preprosto, Lolita ostaja »hi-energy turbo porno minimal sugarfree pop funky overdrive ethno broootaal hardgroovie nu-jazz band«.

Zasedba bo album premierno predstavila v torek, 13. januarja, ob 20. uri v okviru Cankarjevih torkov v klubu ljubljanskega Cankarjevega doma, na dvojnem koncertu s Katarina Juvančič & Dejan Lapanja bandom, ki bo predstavil album Hope's Beautiful Daughters.