Maja Keuc: Vsak ima pravico delati napake

Maja Keuc po izidu Indiga: Nagla izstrelitev v javnosti je rezultirala v zrelem in poslušljivem albumu

Objavljeno
21. december 2011 18.55
Posodobljeno
22. december 2011 08.00
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Pozornost je najprej zbudila­ v televizijskem šovu Slovenija­ ima talent, nato je s skladbo Vanilija Slovenijo predstavila­ na letošnjem Eurosongu. 
V kontekstu kratke, toda pestre kariere pod budnim očesom medijev je bil verjetno prvenec Indigo Maje Keuc eden najbolj pričakovanih letos.

Album je izšel pri založbi Reflektor Music, hkrati s prvencem mlade Line Kuduzović, ki je v oddaji Slovenija ima talent zmagala.

Pesmi za Indigo so nastajale eno leto, saj je takoj po uspehu v oddaji Slovenija ima talent začela iskati ekipo, s katero bi izdala prvenec. Po vrsti pogovorov in razočaranj, kot pravi, se je odločila za sodelovanje s starima prijateljema, producentoma in glasbenikoma Marcom Grabberjem in Krešimirjem Tomcem.

»Dolgo smo se spraševali, kaj bi naredili, kako, kaj ljudje pričakujejo od mene. Na določeni točki smo se nehali ukvarjati s tem, kakšna so pričakovanja, in začeli delati bolj spontano. To je bilo zelo naporno obdobje,« nastajanje prvenca komentira pevka.

Glasbena mešanica

Na albumu je enajst skladb v slovenskem in angleškem jeziku. Pri njem sta poleg omenjenih sodelovala še Sebastijan Duh, s katerim je Keučeva prepevala v skupini Papir, in basist Tadej Kempl. Večino besedil je napisala sama.

Prvenec je mešanica glasbenih stilov, od soula, reggaeja do popa. Avtorica pravi, da je glasbena raznovrstnost na albumu velikokrat odsev njenih glasbenih preferenc.

»Všeč mi je zelo raznolika glasba. Za glasbeno vodilo smo vzeli soul zvok založbe Motown.« Izbor stila, glasbenih zvrsti, pa tudi obeh jezikov naslav-lja tudi tuje občinstvo. S spremljevalno skupino Soulcrew je album slovenskemu občinstvu nedavno predstavila v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu.

Pot talenta

Maja Keuc se je z glasbo začela ukvarjati kot otrok. Najprej je sedem let pela v English Student Theatru, kjer je pridobila prve igralske in pevske izkušnje, tri leta je prepevala v rock skupini Hrošči, potem pa je začela poslušati soul, funk in obiskovati klube ter se udeleževati jam sessionov in ugotovila, da ji je prav takšna glasba blizu. »Tudi ko sem postala bolj znana, sem obdržala iste glasbene sodelavce, to je desetčlansko zasedbo Soulcrew.«

Nase je prvič opozorila v šovu Slovenija ima talent. Po tem dovolj bliskovitem vstopu v javnost se ji je življenje spremenilo, pravi. Tedanjih projektov in poznanstev ni ohranila v najlepšem spominu: 
»V tem obdobju sem se počutila kot tržno blago.« Sama si je želela sodelovati z ljudmi, ki bi jo cenili kot glasbenico.

Naslednji pomemben korak v njeni karieri je bil nastop na Evroviziji, ki ji je prinesel kar nekaj ponudb iz tujine, četudi prireditev navadno začetnikom ne pomaga pri oblikovanju mednarodne glasbene kariere. Ponudb, ki jih je prejela, pevka ne komentira, ker dogovori še potekajo.

»Odhajam v London, kjer bom naslednje leto študirala glasbo – petje in produkcijo. V tem prostoru nikogar ne podcenjujem  – vendar se tukaj kot pevka dolgoročno ne vidim.« S svojo skupino bo kljub odhodu v tujino nadaljevala delo.

Njene karierne odločitve pogosto spremljajo kritike, češ da dela napake, toda Keučeva je prepričana, da ima vsak pravico delati napake.

Pevkino glasbeno odraščanje 
v javnosti verjetno prinaša določene prednosti, obenem pa zahteva svoj dolg. Nagel uspeh in nabiranje kilometrine z nastopi sta rezultirala v presenetljivo zrelem in poslušljivem prvencu, po drugi strani pa so njeni koncerti zaradi medijske izpostavljenosti vselej podvrženi strožji kritiki.