Manu Chao, mali mož velike energije

Prerok novega aktivizma že tretjič obiskal Ljubljano.

Objavljeno
11. september 2013 16.45
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Žal je bil koncert francoskega Španca Manu Chaa in njegove spremljevalne zasedbe La Ventura zaradi dežja prestavljen v akustično najslabšo dvorano v Ljubljani, v plastično skladišče na Gospodarskem razstavišču. Prostor je že večkrat dokazal svojo neprimernost za koncerte, saj so obiskovalci prikrajšani za dober zvok.

To pa očitno ni nič motilo številnega občinstva. Manu Chao je nastopil v skromni zasedbi ob spremljavi kitarista Madjida, bobnarja Philippa Teboula in basista Gambeata. Že ko se je pojavil na odru, je skupaj z občinstvom začel peti svoje največje uspešnice Za koncert je bila značilna aranžmajska preprostost na račun agitativnega populizma, v katerem je Chao res mojster. Prav vse pesmi so se začele s počasnim reggae uvodom, ki se je nato spremenil v evforično hardcore polko, ki je premaknila občinstvo v ekstatično skakanje. Žal v živo ne premore toliko multikulturnih zvokov, kot jih je zaznati na albumih, zato pa je koncert zasnovan toliko bolj aktivacijsko in se raztegne skorajda v venček njegovih pesmi, ki zaradi preprostosti zlahka prehajajo ena v drugo in se njihovi deli brez težav prepletajo.

Manu Chao, mali mož velike energije, je občinstvo v Ljubljani zlahka navdušil, kajti po dveh predskupinah je prihod preroka nove levice Evrope, če bi nekoliko pretiravali, dejansko sprostil naelektreno ozračje. Boj za boljši svet se začne pri posamezniku in iz tega izhaja glasbeno sporočilo Manu Chaa, ki skrbi za zvočno kuliso protestov, ki pretresajo svet.

Za dobro sveta je treba začeti pri sebi in dober zvok na koncertih je že en korak naprej. Tako se lažje razume, dojame in doživi glasba in njena sporočilnost.