Manu Chao se seli na Gospodarsko razstavišče

Francoski Španec bo že tretjič nastopil v Ljubljani, tokrat zaradi dežja na novem prizorišču.

Objavljeno
09. september 2013 16.03
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Znameniti pesnik ulice in zatiranih, Manu Chao, s polnim imenom José-Manuel Thomas Arthur Chao do jutri ob 20. uri nastopil pred ljubljansko Cvetličarno. Občinstvo pa bosta še prej ogrevali domači zasedbi Hex in Red Five Point Star.

Manu Chao se je z leti uveljavil kot poet zatiranih, kot pesnik ulice in pripovednik zgodb iz multuikulturnih okolij, ki imajo pregnansko in izseljeniško izkušnjo. To se je dejansko vse zgodilo tudi njemu, kajti španski fašisti so njegovo družino pregnali iz Baskije in so v Franciji našli zatočišče. Manu pa je igral na ulicah Pariza za preživetje. Njegove pesmi govorijo o imigranstvu, življenju v tujini, preganjanju, ljubezeni, življenju na družbenem obrobju ter o drogah, so začinjene z levičarskim političnim nazorom. Nekako je Chao postal neuradni pesnik evropske in južnoameriške levice, antiglobalistov in protestniških gibanj za pravo demokracijo.

Doslej je s skupino Mano Negra in sam izdal 12 albumov ter nanizal številne uspešnice, kot so Bongo Bongo, Me Gustas Tu, Clandestino, Raining in Paradize, El Dorado, La Chinita, Mi Vida, Mr. Bobby, La Vida Tombola, La Primavera, Merry Blues, Desperacido, Me llaman Calle, Politik Kills in številne druge.

Pred Cvetličarno bo Manu Chao nastopil s spremljevalno skupino La Ventura, in sicer kitaristom Madjidom, bobnarjem Philippom Teboulom in basistom Gambeatom. Predstavili bodo tudi nekaj novih pesmi, ki bodo šele izšle na naslednjem albumu. Med koncertom pa se bodo na odru predstavile tudi nekatere domače nevladne organizacije, izkupiček od prodaje koncertnih spominkov pa bo v celoti namenjen projektu Botrstvo (Val 202 in Zveza prijateljev mladine), ki se trudi izboljšati kakovost življenja otrok in mladostnikov, ki so zaradi hude materialne, socialne, zdravstvene ali družinske stiske ogroženi, prikrajšani ali socialno izločeni. Manu Chao podpira in donira človekoljubne projekte na vseh svojih turnejah, jutri bo podprl tudi civilni združenji Anarhistično pobudo Ljubljane in Vstajniške socialne delavke. Obe inciativi se borita proti nepravičnosti, neenakosti, zatiranju, diskriminaciji in omejevanju mišljenja ljudi.