Mladi virtuozi, najprej iz Srbije

14. oktobra začetek cikla Festivala Ljubljana. Za uvod violončelistka Irena Josifoska in violinistka Una Stanić.

Objavljeno
01. oktober 2014 14.18
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Festival Ljubljana po svojem odmevnem mednarodnem poletnem festivalu že vrsto let nadaljuje in hkrati odpira novo koncertno sezono s ciklom Mladi virtuozi. Prvi koncert bo v torek, 14. oktobra, v Viteški dvorani Križank. Nastopili bosta violončelistka Irena Josifoska in violinistka Una Stanić, obe ob klavirski spremljavi Ukija Ovaskainena.

Napovedujejo zelo privlačen program z deli Beethovna (7 variacij na temo iz opere Čarobna piščal W. A. Mozarta v Es-duru), Debussya (Sonata za violončelo in klavir), Schumanna (Adagio in Allegro op. 70), Fauréja (Après un Rêve), Sarasateja (Ciganske melodije op. 20), Dvořaka (Štiri romantične skladbe za violino in klavir op. 75), Bacha (Partita št. 1 v h-molu, BWV 1002) in Brahmsa (Sonata za violino in klavir v d-molu, št. 3, op. 108, Madžarski ples v d-molu, št. 2).

Irena Josifoska se je rodila v glasbeni družini in je začela igrati violončelo že pri petih letih. Danes je študentka na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Je dobitnica več kot štiridesetih mednarodnih nagrad doma in v tujini, med njimi druge nagrade na največjem mednarodnem tekmovanju za mlade violončeliste v Dresdnu. Za seboj ima že več kot 400 nastopov, od tega kar 50 solističnih recitalov.

Una Stanić je bila rojena 1997 v Beogradu. Tudi ona se je začela učiti violino, pa tudi klavir pri petih letih. Danes študira pri Vesni Stanković-Moffatt na Univerzi za glasbo in umetnost v avstrijskem Gradcu. Stanićeva je dobitnica prve nagrade na Mednarodnem violinskem tekmovanju Remember Enescu v romunskem mestu Sinaia in prejemnica posebne nagrade Pro memoria Enescu za najboljšo interpretacijo skladb tega romunskega skladatelja.

Prav tako je zmagala na Mednarodnem tekmovanju Vittoria Caffa Righetti v Italiji. Leta 2010 se je uvrstila v finale IV. mednarodnega tekmovanja David Ojstrah v Moskvi.

Umetnici bo na klavirju spremljal finski pianist Uki Ovaskainen, ki od leta 2001 deluje v Beogradu.