Zaseženih več kot 41.000 predmetov umetniške ali zgodovinske vrednosti

Svetovna carinska organizacija, Europol in Interpol so v dveh operacijah zasegli starine, umetniške slike, glasbene inštrumente in arheološke predmete.

Objavljeno
18. februar 2018 20.36
Posodobljeno
21. februar 2018 17.00
V. U., STA
V. U., STA
Svetovna carinska organizacija, Europol in Interpol so v dveh sicer ločenih operacijah, a s skupnim ciljem proti nezakoniti trgovini s kulturnimi dobrinami, v 81 državah zasegli več kot 41.000 umetniških in zgodovinskih predmetov, je danes na svoji spletni strani sporočil Europol.

Svetovna carinska organizacija je v sodelovanju z Interpolom proti nezakoniti trgovini s kulturnimi dobrinami od oktobra do začetka decembra lani organizirala mednarodno operacijo Atena. Europol pa je medtem s špansko civilno gardo pričel operacijo Pandora II na evropskih tleh.

V okviru obeh operacij so na letališčih, državnih mejah in v pristaniščih opravili več deset tisoč pregledov in kontrol. Pod budnim očesom pa so se znašli tudi številni muzeji, dražbene in tudi zasebne hiše. Opravljenih je bilo več kot 200 preiskav, 53 ljudi pa je bilo aretiranih, je še zapisal Europol. Med zaseženimi predmeti so med drugim stari kovanci, antično pohištvo, umetniške slike, glasbeni inštrumenti in arheološki predmeti.

Argentinska policija je v okviru operacije med drugim zasegla fosil izumrlega sesalca gliptodonta. Fosil je star več kot milijon let, njegova vrednost pa je ocenjena na okoli 121.500 evrov, poročilo Interpola povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski cariniki pa so na pariškem kolodvoru Gare du Nord v zadnjem trenutku prestregli sliko domačega slikarja Nicolasa de Staela. Umetnina, vredna pol milijona evrov, je bila ravno takrat na poti v London.