Milena Morača: »Upam, da nocoj ne bom razočarala«

Nocojšnji Nabucco v ljubljanski operi bo obenem tudi poslovilna predstava hišne primadone.

Objavljeno
20. marec 2013 10.54
Posodobljeno
20. marec 2013 14.00
Tanja Cirman, Delo.si
Tanja Cirman, Delo.si

Prvakinja opernega ansambla SNG Opera in Balet Ljubljana se je po bogati umetniški karieri upokojila sicer že oktobra lansko leto, a se bodo v nocojšnji izvedbi Verdijeve Nabucce od nje tudi uradno poslovili.

Kakšni so ob tem občutki, smo vprašali dolgoletno solistko ljubljanske opere Mileno Morača. »Pred vsakim nastopom se porajajo občutki skrbi, ali bo glas deloval ali ne in tudi če ne bi bila poslovilna, je vloga Abigaille ena od najtežjih sopranskih vlog,« je pred nocojšnjim nastopom povedala Morača in iskreno priznala, da si želi nocoj še toliko bolj potruditi. »Če se človek formalno ali neformalno poslavlja z tako težko vlogo, je to potrebno narediti na določenem nivoju in vztrajno v kontinuiteti pevske kondicije. Upam, da nocoj ne bom razočarala.«

Pevci so namreč lahko v odlični kondiciji, tako fizični kot psihični, a se nikoli ne ve kakšna bo predstava. »Seveda, pa bo danes več adrenalina in več emocij, zato držite pesti,« je še povedala naša operna primadona, ki pa se z odrov zagotovo dokončno še ne poslavlja. Za njeno vlogo Abigaile recimo v ljubljanskem ansamblu pravzaprav še nima zamenjave.

Poleg nocojšnje zahtevne pevske vloge, pa so Morači v njeni karieri ostale najljubše vloga Violette v Traviati, vloga Jenufe, za katero je prejela Prešernovo nagrado in ji je ostala globoko v srcu in Bellinijeva Norma.