Motörhead decembra v Ljubljani

Ena najbolj glasnih rock'n'roll skupin na svetu bo 10. decembra nastopila v veliki dvorani Hale Tivoli.

Objavljeno
26. september 2012 15.40
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
V organizaciji Agencije 19 bo v ponedeljek, 10. decembra, ob 20. uri v veliki dvorani ljubljanske Hale Tivoli nastopila skupina Motörhead, ki pooseblja srčiko rock'n'rollovskega upora.

Motörhead so tradicionalno že pred nekaj meseci objavili razporede letošnje jesenske evropske turneje s termini, ki pretežno gravitirajo na Skandinavijo, Nemčijo in Veliko Britanijo. Zasedbo bo na večini nastopov spremljala skupina Anthrax, na enem zadnjih koncertov te turneje, ki bo v Hali Tivoli, pa bodo nastopili sami. Evropska turneja poteka v okviru predstavitve zadnjega studijskega albuma The Wörld Is Yours.

Britanski trio Motörhead, ki ga pooseblja neuničljivi basist in pevec Ian Fraser Kilmister z umetniškim imenom Lemmy, je gotovo ena legendarnih zasedb, ki je najbolj glasno pisala zgodovino rock'n'rolla. Nastali so leta 1975, ko so nagnali kitarista zasedbe Hawkwind, ker je napačno uporabljal droge, kot pravi. Tako je Lemmy trio poimenoval po skladbi Motörhead, ki jo je napisal za Hawkwinde, psiho space rock zasedbo, in prešel na baskitaro. Te pa ni igral kot basist, temveč kot kitarist in to je postalo njihov zaščitni znak.

Motörhead so nazadnje v Sloveniji nastopili na Metalcampu v Tolminu poleti leta 2007, pred tem pa na motozboru v Moškanjcih leta 1999. V ponedeljek, 10. decembra, se vračajo po 23 letih (27. aprila 1989 so nastopili v ljubljanski Hali Tivoli).

Leta 1989 so v Ljubljani nastopili v formaciji kvarteta. V postavi sta bila še (danes pokojni) kitarist Michael Burston - Wurzel in originalna bobnarska »žvau« skupine Phil »Philthy Animal« Taylor. Že takrat je za Motörhead z Lemmyjem zaigral kitarist Philip Campbell, ki se je zasedbi pridružil leta 1986 in bo tako kot Lemmy v Ljubljani nastopil drugič. Ritem jima bo dajal bobnar Mikey Dee.