Mala šola rock‘n‘rolla: Mrtvi zaslužkarji

Nekateri umetniki, kljub temu da niso več med živimi, še vedno prinašajo milijonske zaslužke v dolarjih.

Objavljeno
01. december 2015 12.43
Posodobljeno
02. december 2015 14.00
Ključar
Ključar

Ameriška poslovna revija Forbes med različnimi statističnimi podatki in lestvicami vsako leto za »noč čarovnic« objavi tudi lestvico 13 največjih zaslužkarjev med že pokojnimi glasbeniki, avtorji, znanstveniki in igralci, ki, čeprav jih ni več med živimi, še vedno prinašajo velike denarje. Tako že nekaj let zapored na vrhu kraljuje pokojni kralj popa Michael Jackson, ki je samo od 1. oktobra lani do 1. oktobra letos »zaslužil« ogromnih 115 milijonov dolarjev, vendarle pa je to 18 odstotkov manj kot predlanskim. Večino denarja prinaša prodaja njegovih plošč, precej pa nanesejo avtorske pravice založniškega imperija Sony/ATV Music Publishing, v katerem je bil Jackson polovični lastnik, med množico izvajalcev pa ima v lasti avtorske pravice Beatlov in aktualne Lady Gaga. Veliko denarja prineseta tudi predstavi Michael Jackson One, ki ju uprizarjajo v Cirque du Soleil v Las Vegasu. Da je Jackson tudi po smrti še vedno velikanski zaslužkar, dokazuje tudi podatek, da je pred kakšnima dvema letoma po zaslužku presegel celo še vedno nastopajočo Madonno.

Elvis Presley je še vedno kralj

Na drugo mesto se je uvrstil še en kralj, namreč Elvis Presley, glasbena ikona 50. let prejšnjega stoletja, ki je lani zaslužil 55 milijonov dolarjev. Največ denarja sta v blagajno prinesli prodaja vstopnic za ogled njegovega posestva in graščine Graceland ter zbirka uspešnic za naslovom Elvis Presley Forever, ki jo je na kompaktni plošči izdala ameriška pošta. Posebna zanimivost je še ta, da je kompilacija njegova 53. plošča, ki se je uvrstila med prvih 40 albumov na glasbenih lestvicah.

Na tretjem mestu je avtor priljubljenega stripa Peanuts Charles Schulz, ki je zaslužil 40 milijonov dolarjev. Največ zaslug ima objavljanje junakov, kot sta Charlie Brown in Snoopy širom po svetu.

Bob Marley služi s pijačami

Na četrto mesto se je z 21 milijoni dolarjev, kar je dober milijon več kot lani, zavihtel pokojni kralj jamajškega reggaea Bob Marley. Poleg naravnost odlične prodaje njegovih albumov največ denarja prinese podjetje za proizvodnjo pijač, natančneje glavna zvezda proizvodnega programa energijski napitek Marley's Mellow Mood in podjetje House of Marley, ki izdeluje do narave prijazne audio naprave in izdelke za prsti čas in jih, prek prodajalcev v številnih državah, uspešno prodaja po vsem svetu. Zgornjo peterico zaokrožuje pokojna britanska igralka Elizabeth Taylor, katere izdelki, ki nosijo njeno ime, so lani prinesli okroglih 20 milijonov dolarjev.

Med pokojnimi glasbeniki jih je še kar nekaj, ki še vedno prinašajo velike denarce. Najbližji prvi trinajsterici pa so pevec in igralec Frank Sinatra, kung fu mojster in igralec Bruce Lee, komedijantka Joan Rivers, nekadnji Beatle George Harrison, skladatelj Richard Rodgers, kitarist Jimi Hendrix, country pevec Johnny Cash in vodja Nirvane Kurt Cobain.

Zanimiv tudi Albert Einstein

Med bolj zanimivimi zaslužkarji je tudi Albert Einstein, ki je v merjenem obdobju prinesel 11 milijonov dolarjev. Večino denarja prinašajo izdelki, ki nosijo njegovo ime, gre pa predvsem za plakate, dele oblačil (puloverje) in podloge za računalniške miške, ki jih izdeluje izraelsko podjetje Fourier Systems.

Med umetniki, ki so življenje izgubili pred kratkim in še vedno prinašajo denar, je filmski igralec Paul Walker, ki je, po smrti v avtomobilski nesreči leta 2013, zaslužil 10,5 milijona dolarjev. Največ zaslug za to ima franšiza Hitri in drzni, ki je v blagajne do zdaj prinesla milijardo dolarjev in pol, kar je njen največji zaslužek doslej.