Mulatu Astatke, oče ethiojazza, v Kinu Šiška

Današnji večer bo v Kinu Šiška znova jazzovsko obarvan. Ob 21. uri bo namreč nastopil etiopski skladatelji in vibrafonist Mulatu Astatke, ki velja za očeta ethiojazza.

Objavljeno
11. marec 2011 08.31
Posodobljeno
11. marec 2011 11.05
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Mulatu Astatke

Etno jazz koncert. Zasedba: Mulatu Astatke (vibrafon, tolkala, električni klavir), Alex Hawkins (klaviature), Byron Wallen (trobenta), James Arben (saksofoni, flavta), Danny Keane (violončelo), Olie Brice (bas), Richard Olatunde Baker (tolkala) in Dave de Rose (bobni). Kino Šiška, Ljubljana, danes ob 21. uri.

Kot ogrevanje za letošnjo Drugo godbo bo v Kinu Šiška nastopil etiopski vibrafonist Mulatu Astatke, ki je v Etiopijo pripeljal jazz in velja za očeta ethiojazza. Že desetletja močno vpliva na glasbene tokove, svetovno slavo pa je dočakal s filmom režiserja Jima Jarmuscha Strti cvetovi (Broken Flowers, 2005) in z odličnima projektoma za založbo Strut, z zasedbo Heliocentrics ter afrobritansko zasedbo Mulatu Astatke Steps Ahead, ki jo bo predstavil na koncertu.

Ta projekt je njegov premik k večjim glasbenim zasedbam, s katerimi prepleta zvoke in ritme z vsega sveta. Svetovljanski pridih sta mu dala glasbeno izobraževanje v tujini in ponovno vračanje h glasbenim koreninam. Navsezadnje je Afrika dala svetu protovibrafon, ki se imenuje balafon.

VIDEO: Mulatu - Mulatu Astatke & The Heliocentrics LIVE





VIDEO: Mulatu Astatke - Yegelle Tezeta (1974)




VIDEO: napovednik za film Strti cvetovi, za katerega je glasbo prispeval Mulatu Astatke