Na Grillu radia Terminal: Blaž Peruš, Evident

V njegovih delih se prepletajo electronica, house in techno, ki jih servira v svojih dj setih in živih nastopih.

Objavljeno
14. april 2017 19.59
Delo.si
Delo.si

Ustvarjalci oddaje Grill so tokrat gostili Blaža Peruša, ki ustvarja pod imenom Evident. V njegovih delih se prepletajo electronica, house in techno, ki jih servira v svojih dj setih in živih nastopih. Je kurator in gonilna sila založbe Soundhitectures, soustanovitelj spletne publikacije Solvdmag in rezident Kluba K4.

V studiu Radia Terminal se je ustavil ob izidu svojega debitantskega albuma z naslovom Mysteries We Don't Have Time To Think About, ki je izšel dan pred oddajo.

Blaž je elektronsko glasbo odkril pri svojih štirinajstih. Ker ni bilo nikogar, ki bi ga uvedel v ta nov in fascinanten svet, se je naloge pogumno lotil kar sam. Začetna vnema in zanos sta kmalu prerastla v pravo odvisnost.

Ko je strastno odkrival nove in nove aspekte in podzvrsti elektronike, ga je pot vodila preko hard groove techna, klasičnega housea, detroitskega in takratnega vrhunca minimalistečnega techna. Po dveh letih in nekaj napolnjenih diskih se je tako končno odločil, da začne zvok ustvarjati tudi sam. In še nekaj časa je preteklo, preden se je s svojo glasbo odločil pokazati javno. Takrat pa se je začelo spreminjati tudi njegovo dojemanje glasbe in s tem tudi njegov zvok.

Ker je začel kot producent, so ga zanimali predvsem ustvarjanje glasbe in njeno serviranje v živih nastopih, medtem ko ga dj seti nikoli niso preveč zanimali. To se je kmalu spremenilo. Po nekaj navdušujočih izkušnjah za mešalno mizo je tudi sam končno začel razumeti obsedenost svojih svojih kolegov z didžejanjem. Kar nekaj let je trajalo, da je razvil svoj edinstven pristop k nastopu, ki temelji na kombinaciji klasičnega dj seta in elementov živega nastopa. Ves proces učenja in spoznavanja mu je po lastnih besedah prinesel številne čudovite trenutke, prav tako pa tudi številne neuspehe in razočaranja.

Svoj prvi set je odvrtel na Innocent Music showcaseu na prav poseben dan - srečni petek 13. Po nekaj dogodkih je pričel sodelovati z zasedbo Danza Macabra, kjer je nastopal ob boku številnih eminentnih glasbenih ustvarjalcev kot so Richard Davis, Jan Blomqvist, Avatism, Youandme, Patlac, Cosmic Cowboys, Fred P, Mike Servito, Johannes Heil itd. Seveda ni ostal samo v okvirih naše domovine, temveč se je predstavil občinstvu v večih metropolah, kot sta Beograd (klub 20/44) in Liverpool (Sound City Festival).

S pomočjo teh izkušenj si je še dodatno izostril okus, ki bi ga težko opisali v samo nekaj besedah. House, techno, electronica, glasba, ki gladko teče, se spusti globoko in vas vedno znova preseneti, ko se spuščate čedalje globje v zajčjo luknjo, kjer se skoraj intuitivno prepletajo na videz nezdružljive skladbe, so postali njegov zaščitni znak.

Svojo založbo Soundhitectures je vzpostavil skoraj po naključju, ko je nekega dne pripravljal domačo nalogo. Ideja je sicer zorela že nekaj časa, ko se je želel znebiti okvirjev tech housea, ki so ga že dolgo zgolj omejevali. V tem času se je spoprijateljil z Jan Nemecekom in Paolijem, ki sta postala stalnica založbe, ki dela predvsem na glasbeni raznolikosti.

Sredi 2015 se je v njem nekaj premaknilo in rodil se je Evident. Od takrat ima za seboj nekaj uspešnih mix izdaj, remix skladbe Another Man avtorja Azamat, ki je izšla na moskovski založbi Slowdance, EP, nekaj remixov in skladb pa je izšlo tudi na njegovi založbi. Lani je sodeloval pri glasbeni podlagi za film, za seboj ima številne nastope s kolektivom Formaviva, soustanovil pa je tudi spletni magazin SolvdMag, s katerim imajo mesečno rezidenco v Klubu K4. Poleg naštetega pridno dela v studiu, kjer ustvarja novo glasbo, pridobiva novo znanje in nadgrajuje svoje žive nastope.


Soundcloud
Facebook

***

Ustvarjalci oddaje bodo z vami spet 27. aprila, ko se jim bo v studiu pridružil Šuljo.

Radio Terminal in delo.si združujeta moči in omogočata mladim glasbenikom, da svoje znanje in entuziazem delijo tudi z vami. Oddaja je na sporedu vsak drugi četrtek.

Na Delovi spletni strani ga bomo predstavili naslednji dan ob 18. uri - da vas lahko še pravočasno ogreje pred petkovim večerom.