Nagradi Frana Gerbiča za življenjsko delo Tomažu Habetu in Zdenki Kristl Marinič

Nagrade in priznanja Zveze slovenskih glasbenih šol so včeraj podelili v Cerknici.

Objavljeno
02. april 2015 14.28
*imo*celistka1
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Skladatelj in profesor Tomaž Habe ter violončelistka Zdenka Kristl Marinič sta letošnja dobitnika nagrade Frana Gerbiča za življenjsko delo. Priznanja za izjemne dosežke so prejeli flavtistka Ana Kavčič Pucihar, kitaristka Irena Pajtler in pozavnist Mihael Švagan. Nagrade in priznanja Zveze slovenskih glasbenih šol so podelili v sredo v Cerknici.

Prireditve v tamkajšnjem Kulturnem domu se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Na slovesnosti ob podelitvi so nastopili prvonagrajenci letošnjega tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev Temsig in Baltek ter gojenci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana s samospevi Frana Gerbiča.

Nagrade in priznanja Frana Gerbiča Zveza slovenskih glasbenih šol tradicionalno podeljuje zaslužnim pedagogom za življenjsko delo in izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.

Skladatelj, tenorist in dirigent Fran Gerbič (1840–1917) se je rodil v Cerknici. Petje in kompozicijo je študiral v Pragi in bil leta 1868 angažiran v tamkajšnjem Narodnem gledališču. Med letoma 1868 in 1878 je bil prvak zagrebške opere, v letih 1881-86 je deloval v Lvovu, nato v Ljubljani.

V Ljubljani je poučeval na Glasbeni matici, vodil glasbene predstave Dramatičnega društva in zbor Narodne čitalnice ter pripomogel k ustanovitvi poklicnega slovenskega gledališča leta 1892, v katerem je dirigiral operne predstave. Izdajal je prvo slovensko glasbeno revijo Glasbena zora. Njegov opus obsega okoli 600 skladb.