Nagrado Lennon-Ono prejmejo Pussy Riot

Nagrado za mir, ki jo bienalno podeljuje vdova Johna Lennona, Yoko Ono, letos prejmejo ruske aktivistke Pussy Riot.

Objavljeno
20. september 2012 19.15
RUSSIA-PUSSYRIOT/SENTENCE
STA
STA
Nagrado za mir Lennon-Ono, ki jo vsako drugo leto podeli vdova soustanovitelja skupine The Beatles Johna Lennona, Yoko Ono, bodo letos prejele članice ruske punk skupine Pussy Riot. V njihovem imenu jo bo v petek prevzel Pjotr Verzilov, soprog ene od zaprtih članic skupine Nadežde Tolokonikove, so sporočili iz organizacije Amnesty International.

Tri članice skupine Pussy Riot - Marija Aljohina, Tolokonikova in Jekaterina Samučevič - prestajajo dvoletno kazen v delovnem taborišču.

Rusko sodišče jih je namreč avgusta spoznalo za krive huliganstva iz verskega sovraštva, ker so februarja v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, katedrali Kristusa Odrešenika, v protestni "molitvi" prosile Marijo, naj Rusijo reši Vladimirja Putina. Pritožbeni postopek naj bi se začel 1. oktobra.

Nagrada za mir Lennon-Ono je letos sicer pripadla petim dobitnikom - poleg skupine Pussy Riot še štirim. Posthumno jo bosta prejela ameriška aktivistka Rachel Corrie, ki jo je med protestom leta 2003 ubil izraelski buldožer, in pisatelj Christopher Hitchens.

Letošnji dobitnik je tudi John Perkins, aktivist in avtor knjige Izpovedi ekonomskega morilca, medtem ko imena petega dobitnika, »enako pomembnega aktivista«, za zdaj niso objavili.

Yoko Ono je nagrado ustanovila leta 2002 v spomin na svojega moža, vsake dve leti pa jo podelijo osebnostim, ki si prizadevajo za mir v svetu.

Vse letošnje dobitnike bodo počastili 9. oktobra na slovesnosti v Reykjaviku.