Nastopi pevskih zborov: po Prešernovih stopinjah

Danes se začenja deset dnevni poklon Prešernu, ki ga bodo z nastopi na ljubljanskih ulicah in trgih obeležile vokalne skupine.

Objavljeno
31. januar 2012 11.21
M. V., Deloskop
M. V., Deloskop

V Ljubljani bodo tudi letošnji kulturni praznik počastili s krajšimi koncerti zborov in vokalnih skupin na lokacijah, povezanih z življenjem Franceta Prešerna.

Petinštirideset vokalnih zasedb, ki delujejo pod okriljem Zveze kulturnih društev Ljubljana, bo vse do 9. februarja v poznih popoldanskih in zgodnjih večernih urah prepevalo na osmih prizoriščih starega mestnega jedra.

Ob Prešernovem trgu bo petju mogoče prisluhniti tudi pred trnovsko cerkvijo, pred nekdanjim stanovanjem Primičevih na Wolfovi in pri Akademiji za glasbo, nekdanjim sodiščem, kamor je Prešeren zahajal kot advokat. Prizorišče na Vodnikovem trgu je povezano z nekdanjim Licejem in pesnikovim šolanjem, na Mestnem trgu pa je nekaj časa stanoval. V hiši dr. Blaža Chrobatha na Bregu je bil Prešeren koncipient, v nekdanji odvetniški pisarni Leopolda Baumgartna na Ciril-Metodovem trgu pa je stalno služboval.

Nekateri zbori bodo praznično vzdušje prenesli tudi v domove starejših občanov in dvorane.

Nocoj ob 18. uri bosta nastopila Ženski pevski zbor Rozka Usenik (pred trnovsko cerkvijo) in Mešani pevski zbor KUD Tacen (na Starem trgu 34). Ob 19. uri bo v Kolovrat Teatru na Ciril Metodovem trgu sledil koncert vokalnega kvarteta Pella.