Green Day: Neopunk za vsakdanjo rabo

Ameriška skupina bo zvečer tretjič nastopila v Ljubljani, tokrat v dvorani Stožice.

Objavljeno
06. junij 2017 11.43
grnday 29
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Ameriški neopunkovski trio Green Day je doslej dvakrat nastopil pri nas, leta 1996 in 1998 v Hali Tivoli. Zvečer bodo po devetnajstih letih spet nastopili v Ljubljani, tokrat v dvorani Stožice. Predstavili­ bodo nov album Revolution Radio,­ predskupina bo zasedba Rancid.

Green Day sestavljajo pevec in kitarist Billie Joe Armstrong, baskitarist Mike Dirnt in bobnar Tré Cool, nastali pa so leta 1986. Billie Joe in Mike sta otroška prijatelja iz Rodea v ameriški zvezni državi Kalifornija in sta že v zgodnjih najstniških letih delovala v različnih glasbenih skupinah živahne sanfranciške punkovsko-hardcorovske underground scene. Leta 1986, pri štirinajstih letih, sta ustanovila prvo resno skupino Sweet Children, v kateri se jima je pridružil bobnar John Kiffmeyer. Sweet Children so z nastopi opozorili nase in kmalu podpisali pogodbo z neodvisno založbo Lookout! Records. Še pred izidom prvega epija 1000 Hours leta 1989 je skupina spremenila ime v Green Day, domnevno naj bi ime navdihnila ljubezen članov do marihuane.

»Naredi sam«

Bili so prepoznaven del glasbene scene »naredi sam«, ki je delovala v klubu 924 Gilman Street v Berkeleyju v Kaliforniji. Imeli so več neodvisnih izdaj za založbo Lookout! Records. Ko so leta 1994 izdali album Dookie pri veliki založbi Reprise Records, ki so ga predstavili tudi pri nas, so postali globalno prepoznavni. Zasedba je pred tridesetimi leti v Združenih državah Amerike znova obudila zanimanje širše glasbene javnosti za punk rock ob podpori skupin, kot so Sublime, Bad Religion, The Offspring in Rancid.

Zasedbi Rancid in Green Day po kakovosti sodita skupaj, čeprav so prvi bolj tehtni, drugi pa bolj popularni. Dvojni punkovski večer se bo v dvorani Stožice začel ob 19. uri.

Lani oktobra je skupina Green Day izdala novo studijsko ploščo Revolution Radio, ki jo zdaj promovira na svetovni turneji. Po nastopih v ZDA, Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji bodo prvaki melodičnega punka nadaljevali z evropsko turnejo. To je njihov dvanajsti studijski album, na katerem je dvanajst pop punk skladb, ki so povzetek njihovega pogleda na aktualne domače, torej ameriške, in svetovne dogodke. Mnogi ga primerjajo z dvema vzorčnima albumoma zasedbe, Dookie (1994) in American Idiot (2004). Slednjega so kot muzikal postavili na odrske deske Broadwaya.

Green Day predstavljajo nov album Revolution Radio.

Več kot 30 milijonov sledilcev

Nov album je zasedba napovedala s singlom Bang Bang, v katerem se loteva teme množičnih strelskih pobojev v Združenih državah Amerike, in sicer z zornega kota množičnega morilca. Temu sta pred izidom albuma sledila še naslovni singel Revolution Radio in Still Breathing. V prvi skladbi se sprašujejo o morebitni revoluciji, vsaj glasbeni, če že ne pravi. V drugi, nekoliko bolj temačni skladbi, pa spregovorijo o tem, kako najti lastno moč, ko si na tleh in je vse proti tebi. Novembrski nastop na podelitvi ameriških glasbenih nagrad v Los Angelesu je skupina odmevno izkoristila za protest proti Trumpu, Ku Klux Klanu in fašizmu.

Zasedba je doslej prodala 85 milijonov izvodov plošč, za ustvarjanje pa prejela številna priznanja in kar 95 pomembnih nagrad, med katerimi je pet grammyjev. Green Day so vplivali na generacije glasbenikov, med katerimi so Sum 41, Good Charlotte pa tudi Lady Gaga. Na facebooku imajo več kot trideset milijonov sledilcev, aprila 2015 so bili sprejeti v prestižno Rock'n'roll dvorano slavnih. Takrat so po dolgem času znova nastopili, producent Rob Cavallo pa je razkril, da že snemajo novo ploščo. Decembra istega leta so izdali še božični singel Xmas Time of the Year.

Green Day slovijo po energičnih dveinpolurnih koncertih, na katerih premešajo nove skladbe s starejšimi uspešnicami, kot so American Idiot, Boulevard of Broken Dreams, Good Riddance (Time of Your Life), King for a Day, ­Longview, She, Basket Case, When I Come Around, Minority, Hitchin' a Ride, Know Your Enemy in druge.