Nick Cave and the Bad Seeds: Kaj ostane, ko odrinemo nebo proč?

Umetniki bodo 25. novembra spet nastopili v Ljubljani.

Objavljeno
08. marec 2013 20.18
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Nick Cave je eden redkih umetnikov svetovnega slovesa, ki pri nas nastopa dokaj redno v različnih kombinacijah. Pred kratkim je s kolegi iz »tolpe« The Bad Seeds izdal nov album Push The Sky Away, ki ga bodo jeseni predstavili v ljubljanski Hali Tivoli.

Mednarodna alterrock zasedba Nick Cave and the Bad Seeds, ki jo sestavljajo pevec Nick Cave, violinist Warren Ellis, baskitarist Martyn Casey, bobnar Thomas Wydler, tolkalist Jim Sclavunos in klaviaturist Conway Savage, je pred kratkim izdala petnajsti studijski album Push The Sky Away.

Album ekipe, ki sodeluje že skoraj dve desetletji, je poslušljiv in všečen. Posneli so ga v studiu La Fabrique v dvorcu iz 19. stoletja na jugu Francije in je prvi album brez ustanovnega člana in kitarista Micka Harveyja, ki je zasedbo zapustil januarja.

»V studio sem prišel z obilico idej, neobdelanih in surovih, nato pa so jih glasbeniki iz skupine Bad Seeds spremenili v glasbena čuda. To vam lahko potrdi vsakdo, ki jih je videl ustvarjati. So povsem drugačni od katere koli glasbene skupine na svetu, so čista in nepotvorjena instinktivna iznajdljivost,« je povedal Nick Cave.

O albumu Push The Sky Away je povedal, da »če bi uporabil zlizano prispodobo, da so albumi kot otroci,­ je Push The Sky Away otroški duhec v inkubatorju, Warrenovi loopi pa njegov tenek, trepetajoč srčni utrip«. Na albumu je devet skladb, We No Who U R, Wide Lovely Eyes, Water's Edge, Jubilee Street, Mermaids, We Real Cool, Finishing Jubilee Street, Higgs Boson Blues in Push The Sky Away, produciral pa jih je Nick Launay, ki je doslej produciral tri studijske albume Nocturama (2003), Abattoir­ Blues/The Lyre of Orpheus (2004) in Dig, Lazarus, Dig!!! (2008) skupine Nick Cave and the Bad Seeds, kakor tudi oba studijska albuma postranske zasedbe Grinderman. Nosilni singel z albuma je We No Who U R, ki so ga opremili tudi z videom.

Sodobni miti 21. stoletja

Na albumu Push The Sky Away se je Nick Cave lotil sodobnih mitov 21. stoletja. Besedila si je zapisoval v notes, ni se otepal tudi računalnika, saj je z googlanjem in brskanjem po wikipediji našel veliko nenavadnosti in bizarnosti, ki jih je veselo vključeval v besedila, ne glede na to, ali so resnične ali ne. Pravi, da je poskušal v pesmih opozoriti na »pomembnost dogodkov, na njihovo morebitno modnost ter v mistiko ovite absurde, s poudarkom na res pomembnem vprašanju, ali sploh še znamo prepoznati tisto, kar je resnično pomembno«.

Tudi na tem albumu ostaja Nick Cave s kompanjoni neutrudno na sledi večni resnici, iskanju odgovorov biblične teže ob hkratnem zavedanju tukaj in zdaj. Nick Cave and the Bad Seeds vedno pričarajo unikatno ozračje.