Nick Cave v dokumentarcu o sinovi smrti

Film sodeluje na beneškem filmskem festivalu v netekmovalnem delu.

Objavljeno
08. september 2016 12.14
Cave
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Avstralski glasbenik Nick Cave se je odločil, da bo v obliki dokumentarnega 3D-filma nagovoril javnost o smrti njegovega najstniškega sina. Režiser filma Andrew Dominik je za agencijo Reuters povedal, da bo Cave raje na takšen način spregovoril o osebni tragediji, kakor da bi neznancem odgovarjal na to vprašanje ob promociji novega albuma Skeleton Tree zasedbe Nick Cave and the Bad Seeds.

Album sta Nick Cave in Warren Ellis začela snemati konec leta 2014 v studiu v angleškem Brightonu. Ob koncu snemanja julija lani je Cavov 15-letni sin Arthur padel z bližnje pečine in umrl. Ker nikakor ne bi bilo mogoče govoriti o albumu Skeleton Tree, ki bo izšel jutri, ne da bi se spregovorilo o okoliščinah, v katerih je nastajal, se je Cave odločil za takšen pristop. Režiser je poudaril, da ne drži, da Cave o tem ne bi hotel spregovoriti, le tega nikakor ni hotel vedno znova početi z obilico neznancev. »Zato se je odločil, da bo to naredil s pomočjo filma, kjer se je počutil varneje.«

Tako je nastal dokumentarec One More Time With Feeling, ki nima zgodbe, temveč je zgolj neko občutje, ki ga želi Cave prenesti na gledalca in 3D-tehnika se mu je zdela najkakovostnejša za to. Končno zvočno podobo je album dobil v znamenitih londonskih Air Studios, kjer so tudi posneli nekaj izvajanj pesmi za dokumentarec. Režiser je poudaril, da je bil zanj velik izziv narediti portret človeka, ki gre skozi obdobje žalovanja, ne da bi to izpadlo vulgarno. Dodal je že, da ima Nick Cave različne občutke o tem dokumentarcu.