Nikoli pričakovana avtobiografija Neila Younga

Nekoč je obljubil, da nikoli ne bo napisal avtobiografije. Potem pa si je zlomil prst.

Objavljeno
25. september 2012 13.08
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
New York - Neil Young je, sodeč po biografiji Jimmyja McDonougha, nekoč obljubil, da ne bo nikoli napisal avtobiografije. A leta so minevala in ko si je lani zlomil prst, je čas zapolnil s pisanjem spominov. Knjiga z naslovom Waging Heavy Peace bo v ZDA izšla v tem tednu, povzema STA.

Kanadski glasbenik je izrazil bojazen, da se ne bo mogel večno ukvarjati zgolj z glasbo. To ga je namreč fizično izčrpalo, kar se mu po njegovem mnenju občasno že kaže. Pisanje knjige pa mu je omogočilo, da počne tisto, kar želi, na način, ki mu ustreza.

Knjiga je po mnenju New York Timesa prej samoocena kot kronika. Je potovanje skozi njegove številne strasti, kot so modeli vlakov in avtomobilov.

Kot mlad glasbenik je bil razdvojen med hrupnimi Rolling Stonesi in liričnim Bobom Dylanom, a je ubral svoj slog. Posnel je več kot 40 plošč, nastopil na številnih koncertih od sredine 60. let dalje in sodeloval z imeni, kot sta Rick James in Willie Nelson ter s skupino Pearl Jam. Posnel je tudi filme, bodisi sam ali z režiserjema Jimom Jarmuschom in Jonathanom Demmeom.

Poveličeval je Ronalda Reagana in se norčeval iz drugega Busha. O tem, kako je bilo vse to sprejeto, pa ga ne zanima. »Bilo mi je vseeno in še vedno mi je,« pravi Young.

Šestinšestdesetletni kitarist in pevec je trenutno na turneji po ZDA s skupino Crazy Horse, edino stalnejšo zasedbo v karieri. Z njo je letos izdal novo ploščo Americana. Med njegove uspešnice sodijo skladbe Heart of Gold, Like a Hurricane in Rockin' in the Free World.