Nina Rotner: Z osebnoizpovednim petjem do zmage na Poljskem

Jazzovska pevka Nina Rotner, ki študira v Berlinu, je zmagala na pevskem tekmovanju Voicingers na Poljskem.

Objavljeno
04. september 2013 19.07
Tina Lešničar, kultura
Tina Lešničar, kultura
Voicingers 2013 – mednarodni glasbeni festival in tekmovanje, je prejšnji teden na Poljskem potekal že šesto leto. Prvič se je med 12 pevskih polfinalistov z vsega sveta uvrstila tudi slovenska jazzovska pevka Nina Rotner, ki sicer študira na sloviti Univerzi umetnosti v Berlinu (na jazz inštitutu), in zmagala.

Izbrane pevke iz Indije, Avstralije, Amerike, Londona, Španije, Belgije, Poljske, Italije, Avstrije, Tajvana in Slovenije so se v polfinalnem izboru predstavile s tremi skladbami – s pesmijo v maternem jeziku, z lastno kompozicijo in skladbo, za katero so morale ustvariti aranžma z zasedbo na odru pred komisijo, je povedala Nina Rotner in dodala, da je bilo letošnje tekmovanje še posebej zanimivo, saj so bili vsi pevci glasbeno dobro podkovani, hkrati pa povsem različni.

Intimen in občuten repertoar

Njen repertoar je sestavljala slovenska ljudska pesem »Ta gora ta Kaninova«, pri kateri se je, kot je povedala za Delo, osredotočila na ustvarjanje zvočnih slik z različnimi zvočnimi efekti (z uporabo loop stationa je uprizorila vodo, ptice itd.). »Pri tem sem se zelo opirala na besedilo pesmi. Poskušala sem z glasbo prikazati motive v skladbi: dolgo, naporno pot navzgor v popolni tišini jutra, ostre skale in robove, razgled od zgoraj, ki nam pokaže vodo in slovenska tla na eni ter italijanska na drugi strani,« je povedala pevka.

Pri lastni kompoziciji se je odločila za pesem Small. »Napisala sem jo, ko mi je umrl oče. Ob smrti bližnjega smo bolj kot kdaj prej soočeni z lastno umrljivostjo in hkrati zaprepadenostjo nad dejstvom, da te osebe ne bomo več fizično občutili. Človek je naenkrat telesno, kognitivno, čustveno in duhovno v veliki zmešnjavi. Neki trenutek sta nam življenje in njegov smisel izredno jasna, v naslednjem pa smo zopet vrženi v popoln dvom in nejasnost. S to pesmijo sem hotela poslušalcem predstaviti pot žalovanja in spraševanja o tem, kdo smo in kakšen je smisel našega življenja, kot posameznikov, vpetih v družbo,« pravi Rotnerjeva, ki je ob izvajanju te skladbe na Poljskem doživela močan odziv občinstva.

Za zadnjo skladbo v polfinalu je odpela Bye Bye Blackbird iz standardnega ameriškega repertoarja. »Pesem mi je zelo blizu, saj govori o trenutku, ko se nam po nekem slabem obdobju končno nasmehne sreča. V življenju dobimo nov zagon in 'zrel optimizem'. Naše gledanje v prihodnost je odločnejše in pozitivnejše, saj smo se iz slabe preteklosti nekaj naučili in s tem dozoreli.«

Odločno v finale

S petimi drugimi kandidati se je Nina Rotner uvrstila v finale in prepričala žirijo z avtorsko skladbo In This Time, ki jo je izbrala povsem samoumevno. »Izbrala sem jo, ker sem dan prej odšla na ogled taborišč Auschwitz in Birkenau in se mi je po tej izkušnji takšen izbor zdel edini smiseln. Želela sem se pokloniti spominu na žrtve holokavsta. Skladba tematizira krivice, ki se dogajajo po svetu, kot so pobijanje pripadnikov plemena Nube v Afriki, mučenje zapornikov v Guantanamu, bombardiranje Sirije, diskriminacija Romov ...«

Navdušenje in ganjenost občinstva je potrdila še komisija, ko ji je dodelila prvo mesto. Žirija je pohvalila njen individualni pristop, s katerim je izstopala že v polfinalnem nastopu. Nagrada bo jazzovski pevki omogočila izdajo prvenca, saj ji prinaša dva snemalna dneva v tonskem studiu in denarno podporo za stroške izdaje in promocije. Z zmago se je uvrstila tudi na oder Easy Jazz Festivala prihodnje leto.

Lullaby - Nina Rotner & Tilen Stepišnik