NOFX - Punka polna vreča v Cvetličarni

Kar trojni punk koncert je zatresel nabito dvorano.

Objavljeno
30. avgust 2013 16.53
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Po devetih letih se je v Ljubljano vrnila znamenita kalifornijska punk zasedba NOFX, občinstvo pa sta ogrevali ribniška zasedba Golliwog in grško-ameriška zasedba Barb Wire Dolls.

Uvod v koncertni večer imela udarna zasedba Golliwog iz Ribnice, tej pa je sledil grški punk trio iz Združenih držav Amerike Barb Wire Dolls. Zasedba je nastala leta 2008 na Kreti, kjer pa je težko živeti od igranja punk rocka, zato so nastopali predvsem v Atenah. Nato pa so se odpravili čez lužo v ZDA v Los Angeles, kjer je na znameniti radijski postaji KROQ iz Los Angelesa v ameriški zvezni državi Kaliforniji njihovo glasbo vrtel pomemben DJ Rodney Bingenheimer. Tako so prodali vse, kar so imeli in se odpravili slavi nasproti.

In odločitev se je izkazala za več kot pravo, saj je njihov drugi album, Slit (2012) produciral znamenitimi Steve Albini. Nato pa so se Barb Wire Dolls v postavi pevka Isis Queen, kitarist Pyn Doll, ki je tudi avtor večine pesmi, in bobnar Krash Doll, odpravili na svojo prvo evropsko turnejo, ki traja že nekaj mesecev in še nekaj mesecev bo. Prva uspešnica z albuma Slit tega agit punkovskega tria pa je Revolution.

Družbena angažiranost preveva glasbo in besedila zasedbe Barb Wire Dolls, ki v zelo osnovni postavi ponuja močno glasbeno izkušnjo, kajti pevka Isis Queen zna več kot le peti in premore kar nekaj teatrskih korakov. V Cvetličarni je njihov anarho punk zvenel precej bolj grobo, kot zveni na posnetkih. Gotovo je zasedba Barb Wired Dolls ena tistih, o kateri bomo še slišali. Čeprav zasedba močno zagovarja naredi si sam princip, so njihovi izdelki, tako glasbeni, kot scenski, na primerni ravni. Energija, ki jo sejejo z odra, je zelo močna.

 

Energija, ki jo razmetava zasedba NOFX pa se že meri z močmi atomske bombe. Nabito polna Cvetličarna je dobesedno eksplodirala ob nastopu, ki so ga pripravili Fat Mike (Mike Burkett) vokal, bas kitara, Eric Melvin - kitara, Smelly (Erik Sandin) - bobni in El Hefe (Aaron Abeyta) - kitara, trobenta. Kot je že uvodoma povedal glavni čvekač in nakladač zasedbe Fat Mike, bo to večer z veliko govorjenja. Kar je bilo tudi res. Začel je še s tipično zajedljivo, »da bo to najboljši večer v vašem življenju, nam pa še en brezvezen špil.«

Seveda se je šalil, in take umestne in neumestne šale, sarkastične in primerne ter neprimerne duhovitice je otresal ves večer. Glasbeno pa je to bil gotovo eden najbolj energičnih nastopov v Ljubljani zadnjega časa, kajti njihova punk, hardcore, ska in reggae glasba z lucidnimi in družbeno kritičnimi besedili res premika množice. Občinstvo je aktivno sodelovalo na tem punk plesu ter se svežilo z medsebojnim obmetavnajem s pivom. Z odra so drvele njihove pesmi iz kar 30 letne kariere, med drugim smo slišali Mattersville, Radio, Herojuana, Franco Un-American, Dinosaurs Will Die, Champs Elysées, Eat The Meek in pesem posvečeno Ljubljani What Now Herb (Ljubljana song).

NOFX so simbol naredi se sam principa, ki je v ZDA tako hvaljen in se nikakor ne prilagajajo ustaljenim pravilom glasbene industrije. Njihova neodvisnot je vredna spoštovanja in iz tega ne delajo drame, temveč zabavo. To da so njihovi nastopi zabavni, pa še ne pomeni, da so plehki, ravno nasprotno, toliko duhovitih in pametnih sporočil ponudijo le redke punk zasedbe.

Po koncu koncerta pa so nam pripravili še eno kabarejsko plesno točko!