Novi album skupine Pink Floyd

Po dveh desetletjih nov studijski izdelek ostankov znamenite rock skupine.

Objavljeno
24. september 2014 17.07
BRITAIN-ENTERTAINMENT
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Novi album britanske skupine Pink Floyd, ki je s svojim psihedeličnim in progresivnim rockom usodno spremenila zvok sodobne popularne glasbe, The Endless River bo petnajsti po vrsti in ima 18 posnetkov. Izšel bo 10. novembra, izdala pa ga bosta še edina člana David Gilmour, glas, kitara, baskitara, akustična kitara, in Nick Mason, bobni, tolkala, posvetila pa sta ga leta 2008 preminulemu klaviaturistu Ricku Wrightu, ker je bilo njegovo igranje srčika zvoka skupine Pink Floydov, je dejal Mason.

Kar dve desetletji je minilo, odkar je skupina Pink Floyd izdala svoj prejšnji studijski album Division Bell. Takrat je zasedba še delovala v postavi David Gilmour, Nick Mason in Richard Wright, seveda že brez basista Rogerja Watersa, ki se je že prej poslovil od skupine.

Nov album The Endless River bo imel večinoma instrumentalno in ambientalno glasbo, z le eno skladbo z besedilom Louder Than Words, ki ga je napisala žena kitarista in pevca Davida Gilmourja Polly Samson. To so večinoma glasbeni ostanki posnetkov, ki so jih niso uvrstili na Division Bell oziroma so nastali leta 1993, kot stranski projekt na tem snemanju pod nazivom The Big Spliff, ki so ga nameravali izdati že prej. Zdaj so precejšni del teh posnetkov na novo uporabili, nekaj pa sta Gilmour in Mason še dodatno posnela. V celoto pa so jo zapakirali producentje Gilmour, Phil Manzanera, Youth in Andy Jackson.

Kot je povedal Gilmour, sta z Masonom preposlušala več kot 20 ur skupnega igranja in izbirala glasbo za novi album. V zadnjem letu sta dodala nove dele, ostale dele na novo posnela in uporabila studijsko tehnologijo, da je nastal album Pink Floydov za 21. stoletje. Kot je še dodal Gilmour, se mu zdaj, ko Wrighta ni več, zdi prav, da ti posnetki postanejo dosegljivi kot del njihovega repertoarja.

Skupina Pink Floyd se je potihem razšla jeseni leta 1994 po koncu svetovne stadionske turneje, na kateri so predstavljali ploščo The Division Bell. Z bivšim članom, basistom Rogerjem Watersom, so se ponovno združili na dobrodelnem koncertu Live 8 leta 2005 v Londonu, kjer so odigrali štiri skladbe. Leto kasneje se je Gilmour podal na samostojno turnejo, na kateri je sodeloval tudi Wright, Waters pa je v približno istem času odigral več koncertov skupaj z Masonom.

Gilmour in Mason sta se leta 2011 pridružila Watersu na londonskem koncertu The Wall, vendar so dosledno utišali vse govorice o morebitni ponovni združitvi. Waters pri plošči The Endless River ni sodeloval, skupina pa ni razkrila nobenih načrtov, da bi novo ploščo pospremila z nastopi v živo.

Sedaj sta le še Gilmour in Mason člana te svetovno zelo vplivne glasbene skupine in delujeta pod imenom Pink Floyd. Izvirni član baskitarist Roger Waters je skupino zapustil 1985 in se odločil za samostojno kariero. Peti in po mnenju nekaterih usodno pomemben član Pink Floydov Syd Barrett je umrl leta 2006. Skupino je zapustil kmalu po izidu prvenca leta 1968 zaradi psihične bolezni.

Sicer pa je to zasedba, ki je leta 1973 izdala enega najvplivnejših albumov v zgodovini rocka Dark Side of the Moon, ki se je prodal v več kot 45 milijonih izvodov. Temu sta sledila še dva izjemno solidna izdelka, ko je bila skupina še kompaktna, in sicer Wish You Were Here (1975) in The Wall (1979).

Koncept naslovnice album The Endless River z močnim sporočilom, moški, ki pluje po reki v meglici, je ustvaril mlad egipčanski oblikovalec, 18-letni Ahmed Emad Eldin. Končno podobo pa je dodelala britanska agencija Stylorouge. Oblikovalka Po je pri tem povedala: »Ko smo videli Ahmedovo ilustracijo, smo se takoj odločili za njo, saj odseva energijo te legendarne skupine. Je enigmatična in toliko odprta, da dovoljuje različne interpretacije. Nismo mogli dobiti boljše naslovnice za naslov albuma The Endless River