Nov val hrvaških slikarjev dobil svoj bienale

V Zagrebu so na prvem bienalu slikarstva ob delih 48 hrvaških avtorjev na ogled tudi dela 18 najvidnejših slikarjev iz Berlina.

Objavljeno
04. november 2011 08.18
Posodobljeno
04. november 2011 08.29
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
V Zagrebu so pripravili prvi hrvaški bienale slikarstva, ki prikazuje novosti v hrvaškem slikarstvu, piše STA. Organizatorji so si želeli obiskovalcem ponuditi tudi možnost primerjanja hrvaških slikarskih dosežkov z aktualnim dogajanjem na svetovni sceni, zato so ob delih 48 hrvaških avtorjev na ogled postavili še dela 18 najvidnejših slikarjev iz Berlina.

»Za bienale smo se odločili potem, ko se je na Hrvaškem pojavil novi val slikarjev,« je povedal podpredsednik Hrvaškega društva likovnih umetnikov Tomislav Buntak. Dodal je, da se je na razpis za razstavo - ta je na ogled v Domu hrvaških likovnih umetnikov - prijavilo več kot 370 umetnikov. Izbrali so jih 43, od 21 že uveljavljenih slikarjev, ki so jim poslali vabila, pa se jih je odzvalo 15.

Del razstave bienala, ki bo potekal do 3. decembra, je posvečen najmlajši generaciji hrvaških slikarjev, ki je tako dobila priložnost, da predstavi svojo moč, kakovost in ambicije, medtem ko srednja in starejša generacija slikarjev skozi svoje različne poetike in stile ponuja tisto, kar je najbolj prepoznavnega na hrvaški likovni sceni, je na ponedeljkovi novinarski konferenci dejal Buntak.

Na bienalu prevladuje figuralika, manj je zastopana abstrakcija. Med drugim razstavljajo Željko Kipke, Lovro Artuković, Boris Bučan, Gordana Bakić, Željka Cupek, Koraljka Kovač, Sebastijan Dračić, Damir Babić in Jagor Bučan.

Dela 18 berlinskih slikarjev je izbral ugledni britanski kustos Mark Gisbourne. Predstavljena so pod naslovom I am a Berliner. Kot je povedal Gisbourne, razstava priča o raznolikosti berlinske scene in obenem ruši stereotipe o politični angažiranosti berlinskega slikarstva ter umetnosti. Izbral je avtorje, kot so Katharina Grosse, Valerie Favre, Christian Hoischen, Norbert Bisky, Martin Borowski in Axel Geis.