Nova sezona Blues festivala Postojnska jama

V novi sezoni bodo nastopili Lucky Peterson, Ana Popović, Eric Bibb, Carvin Jones, Duke Robillard in Nora Jean Bruso .

Objavljeno
28. september 2012 15.57
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Deveta sezona Blues festivala Postojnska jama se bo začela 25. oktobra v Jamskem dvorcu pri Postojnski jami s koncertom izjemnega kitarista Luckyja Petersona. V četrtkovih blues večerih se bo na odru Jamskega dvorca zvrstilo sedem vrhunskih izvajalcev svetovne blues scene. Program še ni dokončen, za manjkajoče termine bodo imena znana v kratkem, potencialni izvajalci pa so Paul Jones, Blues Band in Wilko Johnson.

Ameriški glasbenik Lucky Peterson je izjemno znan kitarist, pianist in vokalist. Prvi album je posnel, ko je bil star pet let. Njegov oče James Peterson, tudi sam blues glasbenik, je v Buffalu (ZDA) imel bluesovski klub in nekega dne je Luckyja v njem opazil veliki Willie Dixon. Kmalu je nastopal po ZDA, kjer je njegov občutek za blues in obenem izjemen nastop občudovalo na milijone ljudi, postal je zvezda televizijskih oddaj. Začel je igrati kitaro za legendarne glasbenike, kot so Etta James, Bobby Bland in Little Milton, ker pa je bil vešč tudi hammond orgel, so ga na nastope vabili izvajalci, kot je Mavis Staples in mnogi drugi. Lucky Peterson združuje sodobni blues s soul glasbo, rhythm'n'bluesom, gospelom in rock'n'rollom ter slovi po živahnih nastopih.

Ena največjih blues zvezdnic je izjemna srbska kitaristka Ana Popović, ki bo nastopila 15. novembra. Rodila se je leta 1976 v starem Beogradu v družini, v kateri je glasba igrala pomembno vlogo. Osnovne bluesovske napotke ji je dal oče. Leta 1999 je študirala na Nizozemskem in ustanovila svojo skupino, ki je postala stalnica na nizozemski in sosednji nemški blues sceni. Oktobra 2000 je odpotovala v Memphis na snemanje plošče za Ruf Records. Ploščo Hush je produciral Jim Gaines (Santana, Stevie Ray Vaughan). Ana bil je vključena tudi na album, posvečen Jimiju Hendrixu Blue Haze, pri katerem so sodelovali še Bernard Allison, Eric Burdon, Walter Trout, Popa Chubby, Jimmy Thackery in Buddy Miles. V letu 2007 nastopila na Sundance Film Festivalu in izvedla več kot 150 koncertov na sedmih turnejah po ZDA, oder pa si je delila s številnimi slavnimi izvajalci, kot so B. B. King, Buddy Guy, Solomon Burke, Jonny Lang, Sonny Landreth, Ronnie Earl, Koko Taylor, Kenny Wayne Sheppard in Robert Cray.

Leta 2009 je sodelovala pri snemanju dokumentarnega filma Roberta Radlerja Turn It Up o najboljših kitarah in kitaristih sveta. Zaradi izjemno živih nastopov povpraševanje po Aninih nastopih stalno raste. Če Bonnie Raitt potrebuje naslednico, je Ana Popović pravšnja.

Del bluesovske sezone pri Postojnski jami, ki bo potekal naslednje leto, bo 17.  januarja začela nesporno največja zvezda te sezone, Američan Eric Bibb, odlični akustični blues kitarist in pevec. Rodil se je leta 1951 v New Yorku. Njegov oče, znani glasbenik na newyorški folk sceni, je Erica že zgodaj vpeljal v profesionalni svet glasbe. Steel kitaro je spoznal pri sedmih letih, z 19 leti pa je odšel v Pariz, kjer se je povsem posvetil igranju blues glasbe. Po odhodu na Švedsko je glasbeno delovanje in ustvarjanje posvetil predvojnemu bluesu, kateremu je dodajal primesi svetovne glasbene zakladnice. Srečeval se je in igral z glasbeniki iz vsega sveta.

Ericov glasbeni talent ni ostal neopažen, postal je eden najpomembnejših svetovnih avtorjev in izvajalcev akustičnega bluesa. Njegovi nastopi so bogata in neposredna glasbena in duhovna izkušnja. Njegova glasba je splet številnih slogov in vplivov. Nepoznavalce osvaja z izjemno mehkim in subtilnim petjem ter povsem drugačnim načinom igranja kitare, kar mu omogoča odpiranje vrat v povsem nov svet bluesa. Na Blues festivalu Postojnska jama bodo nastopili še Carvin Jones (14. februarja), Duke Robillard (14. marca) in Nora Jean Bruso (18. aprila).