Novi novembrski singli

Prisluhnimo nekaj novostim domačih skupin Orlek, Nula Kelvina, Tosca Beat, Sausages, San Di Ego, Broken Lock in Elabanda

Objavljeno
16. november 2015 16.10
Godibodi festival
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Zasavska skupina Orlek je nedavno izdala nov singel Fešta, ki je dobil tudi video podobo. Zasedba se je tokrat vrnila k svoji zgodnji pivski in pevski inspiraciji, in sicer irski zasedbi The Pogues ter njihovi latino pesmi Fiesta. Le da so jo veseli Zagorjani udomačili, saj ta vsestrana skupina z edinstvenimi zvoki trobente napravi res pravo fešto na svojih koncertih. Z novim videospotom ostaja zvesta svojim rudarskim koreninam, saj je video postavljen v Zagorje. V videu v režiji Marka Duplišaka, se sprehodimo skozi številne lokalne znamenitosti, kot so: kulturni dom, letališče, rudarski muzej in mestni park. Video pa so dodatno začinili z arhivskimi posnetki zagorskih prireditev. Fantje so k sodelovanju pritegnili tudi Pihalni orkester SVEA Zagorje in mažoretke iz Trbovelj. Znova pa v videospotu lahko vidimo tudi rudarskega škrata Perkmandeljca. Tokrat se je lotil avtoštopa, na pomoč pa mu priskočita dve deklini. Zasedba devetih zagnanih fantov iz Zagorja svojo edinstveno glasbo ustvarja že več kot četrt stoletja ostaja zvesta svojim ljudskim koreninam in obešenjaškemu humorju Zasavja.

Skupina Nula Kelvina v sestavi Marko Boh, Klemen Kotarja in bratov Kržmanc, Gašper in Miha, se je letos razširila še za eno pridruženo članico, in sicer za Aleksandro Ilijevski. Po moški različici Maškerada, ki ji je sledila še ženska Mam te rada, skupina sedaj predstavlja tretji singel in videospot Levak na luni, kakor so poimenovali tudi svoj novi, tretji album in glasbeno-gledališki omnibus. Gre za klasično nulakelvinovsko epopejo pripetljajev med dvema ljubimcema, ki tematizira vse faze ljubezenskega odnosa. Za režijo videospota Levak na luni je poskrbel Peter Zakrajšek. Skupek prizorov in pripetljajev, ki jih je skupina doživela tekom snemanja tako znotraj kot zunaj studia nadvse lepo prikazuje vprašanja, ki se porajajo Levaku na luni.

Slovenska glasbena skupina Tosca Beat združuje modernejšo glasbo s klasičnim pristopom in opernim petjem. Mlade akademske operne pevke Eva Pavli, Urška Kastelic in Zala Hodnik povezujejo različne mlade ustvarjalce, glasbenike in umetnike z željo po skupnem kreativnem ustvarjanju. Nase so opozorile z avtorskim prvencem Open Sea, nedavno pa je zasedba Tosca Beat izdala svojo drugo pesem, in sicer priredbo legendarne bondovske melodije Diamonds Are Forever, ki je nastala v sodelovanju s producentom Petrom Penkom.

Skupina Sausages in raper Fidži v družbi hitrojezičnega Andreja Težaka - Teškyja predstavljajo novi videospot za singel Bil sem nor iz prvega slovenskega hip hop mladinskega celovečernega filma Utrip ljubezni. Pesem Bil sem nor je sicer z albuma iz leta 2013 Dej pel, s katerim so se Sausages vrnili na slovenske glasbene odre, s sodelovanjem s Fidžijem pa nadaljujejo tradicijo medsebojnega spodbujanja glasbenih kolegov k preseganju glasbenih meja. Zasedba Sausages se prav tako intenzivno pripravlja na praznovanje že 23. rojstnega dne, ki bo 28. novembra 2015 v Orto baru v Ljubljani.

Eno leto po izdaji svojega prvenca, se skupina San Di Ego predstavlja z novim singlom Pompin, kar je beseda primorskega izvora, za katerega je posnela tudi videospot. Pompin je balada, ki temelji na resnični izpovedi zelo znanega slovenskega glasbenika. Zgodba, ki je po njej nastala, govori o dami srednjih let, ki se zagleda v mladega kitarista. Glasbenik v njej naenkrat prebudi občutke, ki jo spominjajo na preteklost in ljubezen do pokojnega moža. Mravljinci, prebujena strast jo vodijo do mladeniča, opazuje ga, mu sledi do trenutka, ko napoči srečanje in posebna, prvinska, iskrena, neposredna in brezglava spolna ponudba iz njene strani, ki je v spotu prikazana simbolno. V glavni ženski vlogi nastopa lastnica in ustanoviteljica prve erotične trgovine v nekdanji Jugoslaviji Nada Krivokapić Črešnik, v glavni moški vlogi pa lahko vidimo Miloša Krsmanoviča, znanega ljubljanskega tattooista.

Po dvajsetih letih obstoja se črnomaljska zasedba Broken Lock vrača z novim, četrtim studijskim albumom. Okroglo obletnico Belokranjci zaznamujejo s svežim vetrom v svojih jadrih. Novi album z naslovom Unicorns We All Chase prinaša sedem novih pesmi, z njim pa Broken Lock nadaljujejo pot, ki so jo začeli ob prelomu tisočletja z izdajo albuma Ater. Vse od takrat skupina deluje v nespremenjeni zasedbi z Julijem Karinom za bobni, Markom Bradico z basom, kitaristoma in vokalistoma Janezom Weissom in Rihardom Zupančičem ter Juretom Vlahovičem, ki je zadolžen za zvok. Prvi singel s prihajajočega novega albuma zasedbe Broken Lock je Affordable and Sustainable Future.

Skupina Elabanda je nedavno izdala nov album Facka, ki sta ga nedavno najavila singel in video Dej mi facko. Iz njega izhaja tudi sam naslov albuma. Elobando sestavljajo vokalist in kitarist Jure Ferjančič, harmonikar Mitja Škrlj, mandolinist Urban Logar, basist Aljoša Košuta, bobnar Peter Mozetič in kitarist Matija Ceket. Njihovi začetki segajo v leto 2007, ko so izdali tudi miniaturni album Postaja 03 s tremi pesmimi. Prvenec Vzemi me s sabo je sledil uvrstitvi pesmi En piko zmage na kompilacijo Val 08 - Imamo dobro glasbo Vala 202. Album Facka, kar je narečni izraz za klofuto, je nastajal več let, na njem pa se bosta znašli tudi pesem Naj bo moč in pogrebna koračnica Ob Wasmih je Wblačnu nd Wajdušno, ki so ju v preteklosti že predstavili javnosti. Za folk-rockerje Elabanda je značilno prepevanje v ajdovskem narečju, medtem ko besedila bogatijo z veliko mero šaljivosti in samoiročnosti, med katere se kdaj vplete tudi globoka čustvenost. »Ne trudimo se pokazati novo dimenzijo glasbe, temveč želimo, da to, kar počnemo, izpade pristno,« pove Jure Ferjančič in hudomušno zaključi, da si ne nazadnje tudi »Elabanda zasluži eno facko, saj je minilo že šest let od izdaje prvega albuma.«