Novosti letošnjega festivala Pivo in cvetje

Nastopili bodo tudi Ugly Kid Joe, Airbourne, Level 42 in Samantha Fox.

Objavljeno
09. maj 2017 17.05
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Največji glasbeni in turistični dogodek v Sloveniji, festival Pivo in cvetje Laško, bo potekal od četrtka, 13., do nedelje, 16. julija. Festival, ki ga poleg glasbe zaznamujejo še prireditve lokalnih društev, ostaja žanrsko odprt in cenovno najdostopnejši glasbeni dogodek v Sloveniji, čeprav bodo letos za obisk začeli zaračunavati vstopnino. Dnevna vstopnica za 15 koncertov bo znašala 15 evrov. V predprodaji in različnih kombinacijah popustov pa bo cena precej nižja.

Kot je uvodoma na predstavitvi festivala v imenu organizatorja in glavnega pokrovitelja Pivovarne Laško Union povedal njen glavni direktor Dušan Zorko, mora vztrajno ponavljati, da bo »festival Pivo in cvetje Laško ostal v Laškem«. Ta ena največjih prireditev v Sloveniji, ki pritegne v nekaj dneh več kot sto tisoč obiskovalcev, ostaja organsko povezana s tem mestom in njenimi ljudmi. V mestu s štiri tisoč prebivalci skrbi za organizacijo te prireditve več kot tisoč ljudi.

Zorko je še poudaril, da ima njihov lastnik Heineken že precej izkušenj s podpiranjem podobnih glasbenih festivalov. Tudi za to prireditev sta zelo značilna pester mednarodni glasbeni del ter lokalen in unikaten neglasbeni del, ki ponuja bogat nabor zanimivosti iz zgodovine, lokalne kulture in hortikulture.

Na predstavitvi so opozorili tudi na dve obletnici − pred 790 leti je Laško prejelo trške pravice in pred 90 leti mestne pravice. Del programa bo tako namenjen oživljanju zgodovine od časa podelitve mestnih pravic. Vodja organizacijskega odbora festivala Pivo in cvetje Laško Simona Oset je poudarila pomen spremljevalnega programa, ki ga ustvarjajo člani različnih kulturnih, hortikulturnih, športnih in drugih društev v Laškem in okolici.

Programski vodja festivala Urban Centa pa je poudaril, da uspešni koncept glasbenega dela zadnjih treh let ostaja enak. Glasbeni program je še vedno eden najbolj pestrih med slovenskimi festivali z različnimi glasbenimi zvrstmi, od popa do rocka, latino ritmov, jazza, muzikala in elektronske plesne glasbe do narodnozabavne in letos prvič tudi klezmerja. Koncerti in dogodki bodo na različnih koncih Laškega, otvoritveni večer pa že po tradiciji ostaja v rokah lokalnih ali bližnjih glasbenikov. Letos so to Nude in Big Band Laško z Nuško Drašček.

Airbourne

foto arhiv organizatorja

Sicer pa bodo na največjem odru Zlatorog prvi dan nastopili še Riblja čorba, Dan D in ameriška skupina Ugly Kid Joe. V petek bo tam donela glasba Prismojenih profesorjev bluesa, Bombaj Štampe, legendarne skupine Level 42 iz osemdesetih let prejšnjega stoletja in rednih gostov Šank Rock. V soboto bodo hrumeli San Di Ego, Big Foot Mama, avstralska skupina Airbourne in ekskluzivno presenečenje iz Združenih držav Amerike.

Na odru Special na občinskem dvorišču se bo po četrtkovem odprtju nadaljevala revija big bandov, in sicer Big Band Krško s projektom Depeched z glasbo skupine Depeche Mode ter atrakcija z Obale Špičikuc. V petek bodo obiskovalci lahko prisluhnili Teu Colloriju in zasedbi Momento Cigano, Broju ter izraelski klezmerock zasedbi Ramzeilech. Sobotni program bo začel Marko Hatlak in Funtango z gostom Iztokom Mlakarjem, nato pa Hamo&Tribute 2 Love, ameriška skupina Izzy and the Catastrophics ter eden najbolj vročih pevcev iz Španije − Chiki Lora s svojo izvrstno skupino.

Na odru Jubilejnik bo po nastopu Modrijanov v četrtek najprej uradno odprtje festivala, nato pa nastop Jana Plestenjaka in Modrijanov. V petek bo nastopila Ditka, za njo pa legendarni Avsenikov tercet z najbolj prepoznavnimi glasovi Ansambla bratov Avsenik - Jožico Svete, Joži Kališnik ter Alfijem Nipičem. Večer bo nadaljeval Tony Cetinski, končal pa Alfi s svojimi muzikanti. V soboto bodo program odprli in sklenili Poskočni muzikanti, vmes pa nastopila britanska disko zvezdnica Samantha Fox s skupino in Kingstoni.