Ob koncu Ljubljana festivala že vrhunci prihodnjega

Ljubljana festival, ki se zaključuje danes, je v 61. izdaji privabil okoli 52.000 obiskovalcev.

Objavljeno
10. september 2013 17.23
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Letošjnji 61. Ljubljana festival je bil uspešen; odpadla ni nobena prireditev, večina pa jih je bila polno zasedenih ali obiskanih, tako da je bilo obiskovalcev 52 tisoč, nastopilo pa je kar 2500 umetnikov iz 40 držav. Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek je že napovedal vrhunce prihodnjega 62. festivala.

Zadovoljstvo je upravičeno, če pomislimo, da se je festival finančno pokril v okviru napovedanih sredstev 2,5 milijona evrov; še posebej, ker je bilo sponzorskih sredstev letos za 200 tisoč evrov manj kot lani, to je 780 tisoč. Zadovoljni so z »ukrepom« znižanja cen vstopnic, ker so pridobili več občinstva, »izplen« pa je ostal enak kot lani, to je 540 tisoč evrov. Mesto Ljubljana je za festival prispevalo en milijon, ministrstvo za kulturo pa borih 35.600, kar ni možno v nobenem mednarodno pomembnem festivalu (v Salzburgu je država že pred leti dala 10 milijonov!). Brlek je razkril še eno podrobnost, namreč da so stroški ansamblov večji pri običajnih postavkah (logistika, hotel, dnevnice...), ne pa honorarji. A od tega imajo prihodek tudi naši ali Festivalovi partnerji.

Letos je bilo na festivalu več jubilejev, zlasti Verdijeva in Wagnerja - obletnica rojstva, manj pa smo vedeli, da sta »v okviru festivala« praznovala svoji šestdesetletnici dirigenta Riccardo Chailly in Valerij Gergijev.

Dobre izkušnje glede obiska otvoritvenih slovesnosti so pripeljale do rezultatov, ki se bodo pokazali spet prohodnje leto, verjetno pa vsako nadaljnje. Tako bo otvoritev prihodnjega festivala na Kongresnem trgu s scensko kantato Carla Orffa Carmina burana, potem bo spet koncert 2Cellos, presenečenje pa bo ponovno gostovanje slavnega italijanskega avtorja filmske glasbe Ennia Morriconeja. Tradicijo muzikala bo nadaljevala Evita v produkciji Bronowskega in West Enda iz Londona. Vrhunec bo koncertna izvedba Mozartove opere Così fan tutte z Dunajskimi filharmoniki oziroma dunajsko Državno opero. Na koncu festivala pa prvo gostovanje v Sloveniji sploh kraljevega orkestra iz Amsterdama, slavnega Concertgebouw z Marissom Jansonsom. Marijino gledališče iz Sankt Peterburga bo zaključilo svojo izvedbo Prstana nibelunga z Valerijem Gergijevim, to je Siegfriedom in Somrakom bogov.

Kot je na zadnji, današnji tiskovni konferenci povedal Darko Brlek, je vse večje zanimanje za festivalove prireditve v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem, prihajajo pa tudi gostje od drugod. Brlek je omenil tudi koprodukcijski način delovanja v prihodnje, ko se bo združilo več ansamblov oziroma prirediteljev iz Slovenije s tujimi gosti. Za zdaj je napovedal le koprodukcijsko Verdijevo Aido. Stalnica bo sodelovanje s Slovensko filharmonijo, simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, mariborsko Opero in baletom SNG, verjetno pa tudi ljubljansko Opero, ko se bo vodstveno dokončno uredila. Med pevskimi večeri naj bi prihodnje leto prvič pri nas nastopila slavna mezzosopranistka Elina Garanča.
Med mnogimi sponzorji in pokrovitelji je bil posebno opažen delež medijskega sponzorja Dela z dvema štiristranskima prilogama.