Ocena prvenca zasedbe Dubzilla

Album Dubzilla prinaša instrumentalne pokrajine duba in reggaeja odkrite med Gorjanci in Krko.

Objavljeno
25. januar 2012 14.08
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Dolenjski griči, kjer se bohoti žlahtna trta, bolj znani pod nazivom Podgurje, obsega pokrajino med Gorjanci in reko Krko. To je geografski milje, ker je leta 2006 nastala zasedba Dubzilla, ki je nedavno izdala več kot soliden istoimenski prvenec za založbo Radia Študent – ZARŠ.

Osnovna glasbena pristopa zasedbe Dubzilla sta reggae in dub, tako da se je njihove glasbe oprijel naziv - podgurski dub. Vendar pa ti osnovni glasbeni izhodišči radi obogatijo še z drugimi sorodnimi glasbenimi prijemi od rocka, elektronike do vzorčenja. Glasba je v osnovi instrumentalna, vsebuje pa precej vokalnih vzorcev, ki podkrepijo glasbeno podlago, včasih že kar s humornim pristopom.

V bistvu je velika redkost pri nas tako godbo slišati od slovenskih skupin, zato je prvenec Dubzille toliko bolj dragocen. Zasedbo sestavljajo Tomaž Rifelj – Buc (bobni), Črt Zorko (bas), Luka Švajger (kitara), Dejan Slak (klaviature, sintetizator in sampli) in Saša Serban - Selyak (gramofoni).

Zasedba svoje zvočne teksture gradi počasi in jih nalaga s preudarkom in si za to vzame dovolj časa, kar je eden osnovnih dub pristopov poleg odmeva, seveda. Gotovo eden pristnejših izdelkov domače glasbe zadnje čase.

Pesmi:

1. Trial
2. Zlatne stijene
3. Krpan Dab
4. Kvart
5. Tribe
6. Echoes
7. Steppa Rulz
8. 0->
9. Rdeča Kapica v linearni rotaciji
10. Green Garden