Odkrili neznan izsek Bellinijeve opere Il Pirata

Rokopis je poseben, ker se ne sklada popolnoma z doslej znanim notnim zapisom opere.

Objavljeno
20. september 2013 12.21
V. U., STA
V. U., STA

V arhivih Španske narodne knjižnice so odkrili redek, na roko napisan fragment iz opere italijanskega romantičnega skladatelja Vincenza Bellinija (1801-1835) Il Pirata (Pirat), poroča STA, ki se sklicuje na francosko tiskovno agencijo AFP.

Gre za izsek notnega zapisa iz dueta, ki se pojavi v delu, opremljen z opombami. Fragment je podpisan kot rokopis Vincenza Bellinija in njegovih bratov Maria ter Carmela.

Fragment so odkrili v albumu, v katerem so bile fotografije in risbe iz 19. stoletja, na njih pa so upodobljene pokrajine na Malti in Siciliji.

Rokopis je poseben zato, ker se ne sklada popolnoma z doslej znanim notnim zapisom izseka iz opere, čeprav so razlike v resnici minimalne.

»To ga z muzikološkega vidika dela še bolj zanimivega,« so sporočili iz knjižnice. Opero Il Pirata so sicer prvič uprizorili v milanski Scali 27. oktobra leta 1827.

Bellini je bil rojen v mestu Catania na Siciliji, svojo prvo kompozicijo pa naj bi napisal že pri šestih letih. Ustvaril je številna sakralna in komorna dela, večji uspeh pa je požel z operami Il Pirata, La Straniera (Tujka, 1828) ter najslovitejšo Normo iz leta 1831.