Ognjeviti vokalni flamenko

V Cankarjevem domu bo 5. novembra gostovala španska pevka flamenka nove generacije Estrella Morente.

Objavljeno
28. oktober 2011 19.02
Posodobljeno
28. oktober 2011 19.25
Stanka Glogovič, Deloskop
Stanka Glogovič, Deloskop

Ljubljana – Izvajalka »cante jondo« (globokega petja), ki je del glasbene tradicije španske Andaluzije, je postala znana po letu 2006, ko je na povabilo režiserja Pedra Almodóvarja napisala pesem Volver za njegov istoimenski film, album Mujeres,­ na katerem jo je objavila, pa je bil nominiran za ­najboljši flamenko album 
med ­latino grammyji.

Z njenim prvim gostovanjem 
v Ljubljani, na katerem jo spremljata dva kitarista, trije ploskalci in tolkalec, se odpira nova sezona abonmaja Glasbe sveta.

Flamenko, ki ga je Unesco 
16. novembra lani na srečanju 
v Nairobiju razglasil za eno od mojstrovin svetovne nematerialne (snovne) kulturne dediščine, izhaja iz Andaluzije, njegove korenine pa segajo v severno Afriko (Maroko, Egipt), Grčijo, Pakistan in Indijo. Kako so se prepletle 
v flamenko, je še danes predmet številnih znanstvenih teorij: po prevladujoči so ga v Španijo prinesle različne ciganske (gitanos) skupine v 15. stoletju.

Zgodnji flamenko naj bi bil zgolj vokalni ob spremljavi ploskanja, v obliki, kot ga poznamo danes, pa obstaja dvesto let. Zanj je značilen močan in ritmičen vokal, ki se pogosto izvaja z enako strastnim (čustvenim) stilom plesa, s kompleksnimi gibi rok in nog, ob kitarski spremljavi in ploskanju. Še pred nekaj desetletji je bil marginaliziran na klubske ali gostilniške prostore, v osemdesetih in devetdesetih pa se je prebil v mainstream ter se prepletel z vplivi jazza, salse, bluesa in rocka.

Tudi Estrella kot izvajalka vokalnega flamenka tradicionalni način spaja s sodobnimi pristopi. V tej zvrsti so jo doslej velikokrat razglasili za najboljšo pevko svoje generacije, kar potrjujejo številne nagrade, med njimi ondas za najboljšo izvajalko flamenka. Izdala je tri albume in ima za sabo obsežne koncertne turneje ter nastope v prestižnih dvoranah, kot je na primer newyorški Carnegie Hall.

S flamenkom je odraščala, obkrožena s pevci, kitaristi in plesalci, saj je rojena v znani plesno-glasbeni družini: njen oče Enrique Morente je priljubljeni flamenko vokalist in skladatelj, mama Aurora Carbonell plesalka flamenka z umetniškim imenom La Pelota, svoj prvi album leta 2001 (sledila sta še dva) pa je posvetila staremu očetu, flamenko kitaristu Montoyiti.

Na dan koncerta (5. novembra) bo Estrella Morente dopoldne (ob 11. uri) v Klubu CD sodelovala na diskusijski delavnici o vlogi flamenka 
v evropski kulturni dediščini, o internacionalizaciji flamenko kitare in plesa ter o fenomenu flamenko petja, ki ostaja v domeni Španije. Pogovor bo vodila Ana Pandur Predin, ki se bo v nadaljevanju z Morentejevo pogovarjala o njeni glasbeni poti.