Omar Naber že drugič v Kijev

Na izboru pesmi Evrovizije bo tekmoval s skladbo On My Way, ki izhaja iz njegovih osebnih izkušenj.

Objavljeno
26. april 2017 00.02
Eurosong
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Ljubljana – Pred nedeljskim letom v Kijev je Omar Naber včeraj na srečanju s predstavniki medijev deloval umirjeno­ in samozavestno. Po njegovem je nervoza nekaj najslabšega­ v tem poslu. V ponedeljek, 1. maja, bo imel prvo vajo, 9. maja pa bo kot sedemnajsti po vrsti v prvem predizboru predstavil pesem On My Way.

Ekipa, ki bo v nedeljo potovala v ukrajinsko glavno mesto, je majhna, vendar odločena, da se bo potrudila po najboljših močeh, je napovedal odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Mario Galunič. RTV Slovenija bo predvajala oba pred­izbora, 9. in 11. maja, ter finale 13. maja. Pred sobotnim finalom bodo predvajali še dokumentarec Pesem Evrovizije o zgodovini pevskega tekmovanja.

»Nastop na izboru pesmi Evrovizije je res odgovorna naloga, vendar vem, da sem jo sposoben izpeljati. Zato skušam te dni ohraniti mirne živce, biti spočit, uravnotežen in ne pregorel,« je povedal Omar Naber. Obleko za nastop v Kijevu je že izbral, tako kot pred dvanajstimi leti, ko je prav tako nastopil v Kijevu na izboru pesmi Evrovizije – s pesmijo Stop –, jo je izdelala Jelena Proković in z njo je zelo zadovoljen.

Potrudil se bo priti v finale

Naber je povedal, da bo dal vse od sebe, ker pa rezultati na tem izboru niso odvisni le od glasbe, »se končnega rezultata ne da predvideti. Slovenija je majhna in možnosti za zmago so manjše kot za kakšno državo, ki se bolj angažira, je bolj ambiciozna in za to nameni več denarja. Potrudil se bom priti v finale. Prepričan sem, da nima smisla iti na to tekmovanje, če ne nameravaš zmagati, ne glede na to, koliko možnosti imaš.«

Za Delo je odgovoril na vprašanje o pričakovanjih drugih, ki so vedno zelo visoka za vsakega udeleženca izbora pesmi Evrovizije. »Tuja pričakovanja niso pomembna. Pomembna so pričakovanja do sebe. Ne bi se prijavil na Emo, če ne bi pričakoval od sebe absolutnega maksimuma ter zmage in veselja do tega, da bi še enkrat zastopal Slovenijo na izboru pesmi Evrovizije,« je odgovoril.

Ljubezenska tematika je rdeča nit večine pesmi tega pevskega tekmovanja. Naberjeva balada je precej drugačna, zelo osebna, skorajda povzetek njegove osebne zgodovine. »Moja pesem govori o razočaranju v življenju in o tem, da se odpravljam od doma, nekam, kjer me čaka boljši in lepši svet. Ravno zato menim, da se lahko z njo poistoveti veliko ljudi. S tem besedilom nagovarjam veliko ljudi. Po drugi strani je dobro, da pesem ni ljubezenska in je zaradi tega nekoliko drugačna. Ta pesem in to besedilo sta na neki način povzetek vsega, kar sem doslej počel. Izdal sem že pet albumov in na tej skladbi je veliko elementov, ki jih uporabljam že vse življenje. Velikokrat sem bil razočaran, po drugi strani pa mi nikoli ni zmanjkalo upanja in nikoli se ne bom predal. To je moja zgodba. Čeprav sem bil velikokrat razočaran, še vedno verjamem v najboljše.«