Glasba za dobro jutro: The Doors, Yes, the River Knows

Čeprav ga ni med nami že 44 let, njega in njegovo zasedbo še vedno radi poslušamo. Jutri bi praznoval svoj 72. rojstni dan.

Objavljeno
06. december 2015 20.40
Delo.si
Delo.si

»Sem strelec, najbolj filozofsko znamenje od vseh,« je na enem od koncertov povedal Jim Morrison. Zanj je to vsekakor veljalo, visok inteligenčni količnik pa je k temu zgolj prilival ogenj. Žal se premnogim (pre)brihtnim ljudem, ki s svojo bistrostjo in pronicljivostjo secirajo svet in odnose okoli njih ter se jim zato razkrivajo v boleče ostri umazani luči, zgodi, da jih preveč boli in poskušajo uiti na tak ali drugačen način. Jima je odneslo tisto, kar je večino glasbenikov v 60. in 70. letih − pijača in droge, zaradi česar je umrl že nekaj mesecev pred svojim 28. rojstnim dnevom. Sam, v kadi v Parizu. »Dihaj pod vodo vse do konca,« poje v današnji izbrani Doorsovski.

Lepa, klavirska, izdana na njihovem tretjem albumu Waiting for the Sun, ki je izšel natanko tri leta pred njegovo smrtjo, 3. julija 1971. V tem slogu pa še tole, ker Jim ni bil le pevec, pač pa tudi poet. Lepa, klavirska.

Naj vas odpelje, čeprav gre za nevesele vsebine. Vse najboljše tja nekam v brezmadežno zadetost!

Out here in the perimeter there are no stars
Out here we IS stoned
Immaculate.