Peder Karlsson je novi umetniški vodja Perpetuum Jazzile

Potem, ko so januarja prekinili uspešno desetletno sodelovanje s Tomažem Kozlevčarjem, je vokalna zasedba Perpetuum Jazzile dobila novega umetniškega vodjo, švedskega skladatelja, Pedra Karlssona.

Objavljeno
23. februar 2011 13.05
Tanja Cirman, delo.si, Z. M., kultura
Tanja Cirman, delo.si, Z. M., kultura
Vokalna zasedba Perpetuum Jazzile se je januarja letos, po desetletju uspešnega sodelovanja, razšla z njihovim umetniškim vodjem Tomažem Kozlevčarjem. Novi umetniški vodja pa je postal Peder Karlsson, legenda a cappella glasbe in ustanovni član ene najboljših vokalnih skupin na svetu The Real Group s Švedske.

Švedski skladatelj, profesor in pevec je nad prepoznavno slovensko zasedbo navdušen. "Skupina mi je izredno všeč. Njene pevke in pevci se glasbi predajajo z izjemnim entuziazmom in strastjo, s čimer pa se močno dotaknejo poslušalca," je ob prevzemu vodilne umetniške vloge povedal Karlsson. Na področju rednega umetniškega vodenja Perpetuum Jazzile sicer Karlssonova desna roka postaja altistka in solistka Perpetuum Jazzile Sandra Feketija, so zapisali na njihovi spletni strani.


Peder Karlsson se je rodil leta 1963 v Stockholmu, kjer je leta 1989 na Kraljevi akademiji za glasbo diplomiral iz glasbe vokalnih skupin, obenem pa se je specializiral tudi za aranžiranje in klasično kompozicijo. Od leta 1984 do 2010 je bil član a cappella skupine The Real Group, s katero je izvedel dva tisoč koncertov in TV nastopov, posnel 16 CD albumov in bil deležen dveh nagrad Grammy.

Ko je The Real Group gostovala na koncertu zbora Perpetuum Jazzile leta 2009 v ljubljanskem Cankarjevem domu, jih je Karlsson prvič slišal v živo in bil očaran. Zato ni imel pomislekov, ko so ga prosili, 
če bi prevzel umetniško vodstvo. Poudaril je, da ima kar nekaj idej in predlogov za razvijanje zbora. Vsaj enkrat na mesec bo pripotoval v Ljubljano na vaje in koncerte, sicer pa ga bo nadomeščala altistka in solistka Perpetuum Jazzile Sandra Feketija.

Boštjan Usenik, predsednik in menedžer Perpetuum Jazzile, je razkril zelo ambiciozne načrte. To so koncerti doma, od večjih bodo majski v ljubljanskih Križankah ter trije decembrski v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, predvsem pa začetek osvajanja severnoameriškega trga. S skupino sodeluje Američan Wayne R. Halper, poslovni svetovalec in odvetnik, s katerim so pripravili petletni načrt povečanja svoje prepoznavnosti v ZDA in Kanadi. Naš znameniti jazzovski pevski zbor bo torej poleti prvič odšel v ZDA, kjer bo najprej nastopil po mestih, v katerih je več Američanov slovenskega porekla.

Peder Karlsson z The Real Group še vedno sodeluje na področju poučevanja in internetnih aktivnosti. V svoji karieri je poučeval na glavnih glasbenih akademijah v Skandinaviji in drugod, vodil stotine projektnih delavnic za več vrhunskih vokalnih skupin po svetu, v letu 2008 vodil organizacijo The Real A Cappella Festivala v švedskem Västeråsu, vodi pa tudi spletno šolo za vokalne skupine The Real Academy. "Zdaj, ko sem postal umetniški vodja Perpetuum Jazzile iz Slovenije, pa se najboljši del mojega življenja šele začenja," dodaja Peder.

Med zanimivejšimi obrobnimi podrobnostmi iz a cappella kariere Pedra Karlssona sta njegovo rokovanje in kratek pogovor z japonskim cesarjem in cesarico (kar naj bi bilo po kasnejši razlagi lokalnih opazovalcev zelo nenavadno) in nastop na otvoritveni slovesnosti svetovnega prvenstva v nogometu 2002 v Seulu, ko je s svojo vokalno skupino zastopal Evropo.

Perpetuum Jazzile
- Africa