Pesmi Kate Bush v Bleckmannovih priredbah

Nemški glasbenik, ki ga nekateri označujejo kar za norega genija, bo v okviru Cankarjevih torkov nastopil v klubu CD.

Objavljeno
08. november 2011 10.52
Posodobljeno
08. november 2011 11.29
Ni.Š.
Ni.Š.
Gost nocojšnjega koncertnega večera v sklopu Cankarjevih torkov bo nemški vokalist in skladatelj Theo Bleckmann. V Klubu CD bodo zadonele pesmi angleške pop dive Kate Bush v Bleckmannovih priredbah. »Tako kot Kate Bush tudi Bleckmann v trenutku doseže človeško srce in mu nudi enkratno koncertno izkušnjo,« povzema STA.

Bleckmann velja za norega genija. Njegov pristop h glasbi je neobičajen in provokativen. Umetnikovo nagnjenje k drznemu izrazu in rigorozna tehnika se odlično povežeta z edinstvenim talentom za zvočno improvizacijo. Prav slednja je tako razvpita, da je na povabilo Stevena Spielberga za film Možje v črnem ustvaril poseben jezik Nezemljanov.

V New York Timesu so za glasbeno ustvarjanje Bleckmanna tudi zapisali, da deluje »z drugega planeta«. S posvetilom angleški pop divi Kate Bush pa se po mnenju organizatorjev Bleckmann »podaja na novo glasbeno pot in pelje njen repertoar novim dogodivščinam naproti«.

Radostna, navihana senzibilnost nemškega glasbenika se odraža tudi v njegovih avtorskih skladbah - »znane stvari poslušalcem osvetli s sveže, nenavadne perspektive«. Glasbo piše za širok razpon glasbil, od klavirja, violine in kalimbe do zvonov, zvončkov, mikrofona igračke in šivalnih strojev.

Bleckmann je med drugimi uglasbil pesmi Rumija in Emily Dickenson, veliko pa sodeluje z izjemnimi sodobnimi glasbeniki in skladatelji, kot so Laurie Anderson, Uri Caine, Philip Glass, Sheila Jordan, Michael Tilson Thomas, John Zorn in Meredith Monk.