Petek s Kirilom Džajkovskim

Makedonski skladatelj in producent Kiril Džajkovski v Cvetličarno ta petek prihaja z deset-člansko zasedbo.

Objavljeno
02. november 2011 11.39
Posodobljeno
02. november 2011 12.00
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Prihajajoči konec tedna se bo pričel udarno. V Cvetličarni bo v petek, 4. novembra ob 21. uri namreč vnovič nastopil Kiril Džajkovski, ki je to ljubljansko prizorišče razprodal že pred približno dvema letoma. Makedonskega skladatelja in producenta sicer mnogi označujejo za od enega pionirjev balkanske elektronike, s katero je začel v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Le-to meša z vplivi makedonskega etna, njegove glasbene stvaritve pa so bile vključene na številne kompilacije eminetnih glasbenih založb kot so Putumayo, 10 KILO, Pschent Music, Third Ear Music in Distinctive Records.

Remiksanja njegove glasbe so se lotili številni svetovni glasbeniki - od Dreadzone do Bushwacka, v enem od svojih največjih hitov Raise up your hands pa je sodeloval z makedonsko glasbenico Esmo Redžepovo ter francoskim dub in reggae artistom po imenu Ras Tweed.

V Cvetličarno prihaja z deset-člansko zasedbo, s katero je v zadnjih treh letih nastopil kot glavni protagonist na največjih glasbenih festivalih po Balkanu. Kiril je sicer ustanovitveni član elektro benda Bastion in eden od članov legendarne makedonske skupine Leb i sol, piše pa tudi glasbo za filme, televizijo in gledališče.

Pred in po koncertu bo gramofone jahal DJ Ilko Čulić, ki spada v sam vrh didžejev s področja nekdanje Jugoslavije. Oče etna, svetovne glasbe in globalnega groova na teh prostorih ter dolgoletni glasbeni urednik hrvaškega radia 101, združuje moderne elektronske ritme ter etno elemente in motive z vseh strani sveta. Tako se na zabavah kjer vrti Ilko, sliši od afriškega funka, orientalskega duba, indijskega dubstepa do maroškega hip hopa in balkanskega breakbeata.