Pink reggae Beatles

Ameriška zasedba Easy Star All-Stars, ki je v reggae ritme odela 
dva prelomna albuma iz zgodovine popularne glasbe, bo nocoj ob 21.uri nastopila v Kinu Šiška.

Objavljeno
18. februar 2011 10.21
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Glasbene skupine različnih stilov rade posegajo po pesmih iz drugih stilov in jih naredijo v lastnem. Redkeje se zgodi, da se neka skupina odloči, da bo posnela pesmi zgolj enega izvajalca, še redkeje pa, da se tako lotijo zgolj enega albuma.

Skupina Laibach je bila ena prvih in bolj odmevnih, ko je kot svoj peti album po laibachovsko ­dekonstruirala zadnji album skupine The Beatles Let It Be. Ameriška reggae zasedba Easy Star All-Stars, ki bo zvečer ob 21. uri nastopila v ljubljanskem Kinu Šiška, pa je po svoje posnela album Beatlov Sgt. Pepper's 
Lonely ­Heart Club Band. To še ni vse, saj je v reggae ritme odela tudi drugega od najpomembnejših albumov v zgodovini sodobne popularne glasbe, in sicer Dark Side Of The Moon skupine Pink Floyd ter novejšega OK Computer zasedbe Radiohead.

Nekaj podobnega se je zgodilo že z zasedbo Dread Zeppelin, ko se je lotila kompleksne glasbe zasedbe Led Zeppelin in jo predelala v reggae različico tako, da so pesmi odpete z reinkarnacijo glasu Elvisa Presleyja. Glede na to, da so pesmi skupine Beatles doživele največ okusnih in neokusnih transformacij (je tudi edina skupina, ki ima na Wikipediji posebno stran s seznamom predelav), je zanimiva tudi zasedba Beatallica, ki glasbo skupin The Beatles in Metallica prepleta v satirično zmes.

Veliko bolj resno so se glasbe skupine Metallica na zdaj že legendarnem prvencu Plays Metallica By Four Cellos lotili finski metalski čelisti Apocaliptica, ki bodo v torek nastopili v ljubljanski Cvetličarni. Tam je bil prejšnjo soboto razprodan koncert skupine Letz Zep, ki preigrava pesmi skupine Led Zeppelin, to soboto pa bodo nastopili Dirty DC, skupina, ki ­preigrava glasbo AC/DC.

V bistvu se najredkeje zgodi, da neka skupina na novo posname celoten album drugega avtorja, to je poleg skupine Laibach in Easy Star All-Stars, ki je The Dark Side Of The Moon skupine Pink Floyd spremenila v Dub Side of The Moon, album OK Computer skupine Radiohead v Radiodread, album skupine The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band pa v Easy Star’s Lonely Hearts Dub Band, še ameriška country bluegrass zasedba Luther Wright and The Wrongs. Ta je znameniti album skupine Pink Floyd The Wall podrla in ga na novo zgradila pod naslovom Rebuild The Wall.

Easy Star All-Stars, ustanovljeni leta 1997 za prve posnetke založbe Easy Star Records, so do izida ­albuma Dub Side of the Moon v letu 2003 večinoma delovali kot studijska zasedba. Skupino, ki deluje kot kolektiv s spremenljivo zasedbo glasbenikov in pevcev, so osnovali soustanovitelji založbe Easy Star Michael Goldwasser, Eric Smith in Lem Oppenheimer, ki že od začetka zasedbo tudi usmerjajo in delujejo kot njeni menedžerji. Zasedba je poleg albumov predelav izdala album z avtorsko glasbo Until That Day.

Easy Star All-Stars
- Money


Easy Star's Lonely Hearts Dub Band 06


Dread Zeppelin -
Stairway To Heaven


Apocalyptica
- Nothing Else Matters

Luther Wright and The Wrongs - Another brick in the wall

Beatallica - Hero of the Day Tripper