Plan B: prikaz novega soula

Britanski igralec, režiser, raper in po novem pevec soula Plan B je zaključil trilogijo Itak Džafest s sobotnim koncertom v ljubljanskem Kinu Šiška.

Objavljeno
22. februar 2011 16.55
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
V okviru koncertov Itak Džafest k nam prihajajo vzpenjajoče se in modne zasedbe. Tokrat sta v ljubljanskem Kinu Šiška odmevala zvok in glas novega britanskega soula, ki ga izvaja Ben Drew, znan pod imenom Plan B. Ker je tretji del lanske trilogije Itak Džafest s skupino Goldfrapp odpadel dve uri pred koncertom, smo dobili priložnost slišati in videti energičnost novega britanskega soula. Koncert se je začel s prikazom beatboxerja, ki se je pozneje skupini pridružil na odru.

Plan B je ponudil visokoprodukcijski koncert, saj je v skupini imel dve spremljevalni pevki, dva kitarista, baskitarista, bobnarja in klaviaturista. Čeprav je svojo kariero začel kot raper z albumom Who Needs Actions When You Got Words leta 2006, je našel svoj prepoznaven in uspešen zvok na drugem albumu The Defamation of Strickland Banks. V zvoke novega soula je odel zgodbe svojega alter ega Stricklanda Banksa. Tako je bil koncert predvsem v tem slogu, torej, s pesmimi z drugega in novega albuma The Ballad of Belmarsh, kjer se njegove zgodbe nadaljujejo.

V Ljubljano je prišel po tem, ko je pred dnevi prejel britansko glasbeno nagrado brit v kategoriji »najboljši britanski solo izvajalec«. In kot je bilo pričakovati, je največ odziva pri občinstvu doživela njegova največja uspešnica She Said.

Ko ga je občinstvo s ploskanjem privabilo nazaj, ni odpel le skladbe ali dveh, temveč je izvedel zelo dolg dodatek, v katerem je preveril poznavanje soul glasbe pri občinstvu, saj je med drugim odpel soulovske klasike, kot so My Girl, Stand By Me, Ain't No Sunshine in za nameček še Kiss from a Rose. Dodatek se je končal v popolni evforiji med glasbeniki, ki so izvedli obraten stage jump, na odru skočili drug na drugega in naredili velik kup.