Po štirih desetletjih spet pri nas Zbor dunajskih dečkov

Kljub finančnim težavam so v Koncertni poslovalnici Maribor pripravili soliden nabor koncertov.

Objavljeno
18. september 2012 20.56
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Repertoar letošnje sezone Koncertne poslovalnice Maribor so predstavili šele včeraj, do zadnjega namreč zaradi finančnih težav niso mogli dokončno zaokrožiti programske sheme. Direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina je dejal, da kakovost zahvaljujoč sponzorjem ostaja, do nadaljnjega pa v Mariboru ne bo takšnih zvezd, kot smo jim bili priča v preteklih sezonah.

Kljub temu bosta orkestrski in komorni ciklus gostila nekaj izjemnih glasbenikov, najbolj odmeven – vsaj po popularnosti – bo nedvomnno nastop Zbora dunajskih dečkov, ki v Slovenijo prihaja po štiridesetih letih. Njegovi začetki segajo v srednjeveški čas na dunajski dvor, uradno pa je bil ustanovljen ob koncu 15. stoletja, in sicer z dunajskim škofom slovenskega rodu Jurijem Sladkonjo kot direktorjem. Zbor, ki je stoletja deloval kot eden izmed cesarskih ansamblov, je danes zasebna neprofitna organizacija, ki jo sestavlja okoli sto pevcev med desetim in štirinajstim letom. Njihov repertoar je zelo raznovrsten in obsega skladbe od srednjega veka do sodobnosti, praviloma pa v program vključijo tudi skladbe skladateljev iz držav, v katerih nastopajo. Katero slovensko delo bo vključeno, bomo videli v začetku januarja prihodnje leto.

Sicer pa bo v orkestrskem ciklusu že uvodni nastop eden od vrhuncev sezone, saj bo na oder dvorane Union prišel Narodni orkester iz Belgije, ki se ponaša z več kot petinsedemdesetletno tradicijo, ki so jo sooblikovali dirigenti André Cluytens, Michael Gielen, Mikko Franck in Walter Weller. Od leta 2010 je glavni gostujoči dirigent orkestra švicarski dirigent Stefan Blunier, posebna gostja orkestra pa bo izjemna mlada pianistka Alice Sara Ott, katere meteorski vzpon se je začel pred dvema letoma, odtlej pa nemško-japonska pianistka nastopa z vodilnimi svetovnimi orkestri, prireja recitale na najuglednejših odrih in snema izključno za založbo Deutsche Grammophon.

Nič manj zveneča ni zasedba Solisti dresdenske kapele – sestavljajo jo najbolj zagnani člani orkestra saške državne kapele, ki jih že od leta 1994 povezujeta zanimanje za avtentično izvedbo glasbe baroka, klasicizma in 19. stoletja ter odkrivanje nove glasbe. Pod vodstvom soutemeljitelja in prvega med enakimi, kot se sam rad opredeli, Helmuta Brannyja, glasbeniki skupine redno nastopajo tudi kot solisti. Na mariborskem koncertu bo to francoska oboistka Céline Moinet. Posebna izkušnja bo nedvomno gostovanje Simfoničnega orkestra iz Barcelone s solistom Joséjem Manuelom Cañizaresom na kitari, pa nastop Sinfoniette iz Amsterdama, ciklus pa se bo tradicionalno sklenil s koncertom orkestra Slovenske filharmonije.

V okviru komornega ciklusa opozorimo na godalni kvartet, ki nosi ime češkega skladatelja Pavla Haasa, Trio Eggner, predstavili se bosta tudi mlada slovenska violinistka Tanja Sonc in kanadska sopranistka slovenskega rodu Theresa Plut. Zaradi pomanjkanja denarja so bili v Narodnem domu prisiljeni združiti nekaj redov v okviru ciklusov za mlade, vendar bo ta vsebinsko še vedno bogat.