Poletni glasbeni festivali

Spet bo najbolj živahno na Sotočju in v Laškem

Objavljeno
01. julij 2016 14.43
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Poletje je čas glasbenih festivalov, večinoma na prostem. Medtem ko so nekateri poniknili, so se nekateri, še posebej tisti v Dolini koncertov v Tolminu, vpisali na koledar svetovnih prireditev.

Dolenjski koncertni glasbeni trojček je usahnil. Rock Otočec, kot prvi ni prenesel selitve v Ljubljano, Schengenfest je preprosto onemel, medtem ko študentski Švic festival letos pavzira. Sicer v Sloveniji čez poletje ne manjka glasbenih in siceršnjih kulturnih festivalov.

Festivalsko glasbeno poletje je v Dolini koncertov, kot so poimenovali dolino Soče, minuli konec tedna odprli s tradicionalnim festivalom Gora Rocka, ki je še vedno povsem humanitarno obarvan. Tolminsko Sotočje bo tudi letos prizorišče najbolj imenitnega glasbenega dogajanja, ki bo spet privalilo občinstvo iz vseh koncev sveta, ki združi počitnikovnaje s festivalskim užitkom. Največje ime med tamkajšnjimi festivali je še vedno festival Metaldays, ki bo od 24. do 30. julija s tremi udarnimi večeri na dveh odrih. To orgijo različnega hard in metalskega rocka bodo med drugim obogatili Dragonforce, Blind Guardian, Satan, Testament, Dark Funeral, Monolithe, Skindread, The Stone, Melechesh, Die Apokalyptischen Reiter, Kreator, Secrets Of The Moon, Misery Index, At The Gates, Obscura in številni drugi.

Punk rockerji bodo Sotočje v Tolminu zasedbi med 9. in 12. avgustom, ko bo tam festival Punk Rock Holiday 1.6 z zvezdniki kot so Nofx, Descendents, Millencolin, Agnostic Front, Jello Biafra ATGSOM, Bouncing Souls, The Flatliners, The Toasters in številčni drugi. Očitno se na Sotočju festival harmonike in polke ni prijel, zato pa bodo letos prvič tam prodrli tudi plesni elektroničarji s festivalom Halamoye Dance Festival, ki bo od 8. do 10 julija, in nosilci večerov Beatshakers in Matroda. Overjam international Reggae festival pa v to zeleno dolino prinaša umirjene vibracije reggaeja, ki bodo zadevale od 16. do 19. avgusta. V svoji peti izvedbi je še močnejši in lahko zaenkrat reggae navdušence razveseli z nekaj priznanimi glasbeniki z Jamajke in od drugod, kot so Tarrus Riley, Kabaka Pyramid, Cali P, Dean Fraser, Alaine, Stylo G, I-Shence, Fleck, Lion D, Madred, Asher Selector, Earth Beat Movement in Wicked Dub Division ter kraljica reggeja Marcia Griffiths.

Pisano v glasbi in ob glasbi

Kreativni tabor Sajeta je festival, ki je na Sotočju v Tolminu ubral pionirske korake. Povezuje različne ustvarjalne prakse in izkušnje, v ospredju pa je glasba. Letos bo ustvarjalce zbral že 17-ič, in sicer od 11. do 17. julija. Tudi letos so zagotovili pisano različnost tako glasbenega kot spremljevalnega dogajanja. Posebnost pa bo nastop znamenite alterrockovske zasedbe iz Velike Britanije The Fall in pa poseben multimedijski projekt avtorja Bratka Bibiča z naslovom Resurekcija v Cerkvi Sv. Duha na Javorci, ki ga bodo v živo prenašali tako v tabor Sajete kot ljubljanski Kino Šiška.

Poleg Festivala Ljubljana in Lenta, ki zaznamujeta dve naši največji mesti, je tu še kar nekaj festivalov, ki presegajo lokalno popestritev kulturnega dogajanja nekega mesta. Tako bo znameniti festival Okarina na Bledu, ki bom med 26. julijam in 7. avgustom gostil raznolikost svetovnih glasb. Že 26 poletij odmeva v idiličnem okolju Blejskega jezera glasba, ki razkazuje bohotnost različnih glasb. Festival bo začela egiptovska zasedba Egyptian Project, med drugim ga bodo nadaljevali Romengo & Monika Lakatos, ki so vlaška romska zasedba iz Madžarske, palestinsko-jordanski The Khoury Project pa Američani Malted Milk & Toni Green od domačih pa Svetlana Makarovič, ki bodo nastopili na Blejskem gradu in obalni promenadi.

Po vsej verjetnosti bo največji letošnji festival Pivo in cvetje v Laškem, ki bo potekal od četrtka, 14. do nedelje, 17. julija. Dvainpetdeseti festival prinaša razgibano glasbeno dogajanje za različne generacije in različne glasbene okuse. Čeprav je to nadgrajen turistični dogodek, je že nekaj let poudarek na kakovostnem izboru glasbe, tako da pritegne občinstvo iz cele Slovenije in sosednjih držav. Kot je to že navada, odpre festival kakšna večje domača, običajno najbliže Laškemu. Leto je to skupina Tabu, ki predstavlja nov album Nabiralka zvezd z novo pevko Evo Beus. Med večjimi tujimi zvezdniki bodo tako nastopili še na različnih prizoriščih po mestu še Voodoo Vegas iz Velike Britanije, eden največjih ameriških kitaristov vseh časov Joe Satriani, ki bo prav v Laškem praznoval svoj šestdeseti rojstni dan, pa švedska skupina Mando Diao, ki jo poznamo predvsem po svetovni uspešnici Dance with Somebody ter hrvaški zvezdnik Gibonni.

Med 22. in 30. julijem pa se bo najstarejše slovensko mesto Ptuj ponovno spremenilo v poletno glasbeno metropolo z mednarodnim glasbenim festivalom Arsana. V devetih dneh se bo na zunanjih in notranjih prizoriščih mesta odvilo več kot 60 dogodkov, kjer bo ustvarjalo in nastopilo preko 300 glasbenih umetnikov s področja klasične, jazz, etno, world, vokalne in instrumentalne glasbe. Med drugim bodo nastopili izjemni vokalisti New York Voices & Vox Arsana, kitarska virtuoza Vlatko Stefanovski in Miroslav Tadić, posebna umetnica Josipa Lisac, zasavski zabavljači Orlek, nežni Pliš, izštekana Siddharta pripravili pa so tudi muzikal Metuljev efekt. Ob glasbenem festivalskem dogajanju bo letos potekal prvi evropski vokalni jazz kamp s skupino New York Voices, dobitniki dveh grammyjev, katerega se bodo udeležili učenci iz celega sveta.

Cilj: optimalen program

Festival JEFF (Jazz Etno Funky Festival) že leta zapolnjuje poletne večere v starem mestnem jedru Kopra. Tako kot vsako leto bo tudi letošnja 14. edicija julijske in avgustovske srede obarvala s širokim spektrom glasbe v idiličnem okolju vrtov Pokrajinskega muzeja Koper, s pričetkom ob 20.30. Za letošnji glasbeni program so izbrali subtilne izvajalce kot so Ethnotrip, Madrugada, Lasanthi, Metod Banko in Teo Collori, Kukushai, Vagantes, Diatonic Strings Duo, Wild Strings Trio, Širom in pa učenci glasbene šola Koper, ki bodo igrali skladbe Franka Zappe.

Jazzinty je jazz festival in glasbena delavnica, ki vsako leto tretji teden v avgustu poteka v Novem mestu. Letos bo med 15. in 20. avgustom. Takrat se v dolenjski prestolnici zberejo glasbeniki različnih narodnosti, ki želijo igrati jazz in nadgraditi svoje znanje pod mentorstvom svetovno priznanih jazzovskih imen. To je teden, ko se Novo mesto ob vrhunskih večernih koncertih in jam sessionih, ki potekajo že skozi dan na različnih prizoriščih, prelevi v jazzovsko metropolo. Festival bodo odprli s koncertom zasedbe Faculty Ensemble v atriju LokalPatriota, nato pa bodo po dnevih sledili nastop naprednejših študentov in mentorjev ter predstavitev programa Prince Claus Konservatorija iz Groningena, pa koncert zmagovalne zasedbe natečaja Jazzon 2016, Big Banda Krško z Deborah Brown in zaključni koncertu udeležencev delavnic.

Tudi Kranj je postalo za nekaj dni mesto pisane glasbene parade. Festival je sinoči odprlo Zabranjeno pušenje. Že osmo leto zapored SubArt Festival na več lokacijah po mestu predstavlja glasbeno različnost, ki jo poosebljajo zasedbe, kot so Ludovik Material, The Wet, Le Serpentine, Brujeria, Kultur Shock, Brkovi, New York Ska-Jazz Ensemble, Lolita, Kar Češ Brass Band in številni drugi.

Tu je le pregled slovenskih glasbenih festivalov, številni manjši festivali kjer je glasba le del dogajanja, pa vsako poletje obogatijo dogajanje skorajda v vsaki slovenski občini. Precej nastopajočih, še posebej domači, ciklično zaokrožijo po teh poletnih festivalskih prizoriščih, med njimi je tudi kar nekaj tujih imen, ki tako opravijo mini turnejo po Sloveniji. Večja imena pa so običajno nosilci posamezenga festivala in nastopijo le na njem. Program je vedno odvisen predvsem od količine razpoložljivega denarja ter okusa in sposobnosti organizatorjev, da sestavijo optimalen program, ki naj bi pritegnil čim več občinstva.