Policija zahteva prepoved Thompsonovega koncerta v Mariboru

Zaradi »povečanega tveganja«, na katerega opozarja policija, bodo na upravni enoti jutri sprejeli odločitev, ali koncert bo ali ne.

Objavljeno
16. maj 2017 19.00
Peter Rak
Peter Rak
Maribor - Potem ko so predstavniki nekaterih strank, združenj in iniciativ in tudi predsednik državnega zbora Miran Brglez izrazili prepričanje, da bi bilo treba sobotni koncert Marka Perkovića - Thompsona v Mariboru odpovedati, so se odzvali tudi na policiji in na mariborsko upravno enoto podali predlog za prepoved koncerta.

Na mariborski policijski upravi menijo, da so na podlagi na novo pridobljenih informacij izpolnjeni zakonski pogoji za takšen ukrep, saj bi lahko sledilo »izvrševanje kaznivih ravnanj«. Problem naj bi bil v prodaji vstopnic na Hrvaškem in v Avstriji, zato bi se lahko koncerta udeležili »posamezniki iz okolij, kjer so bili koncerti glasbenika prepovedani oziroma se bodo koncerta udeležili njegovi radikalni privrženci iz Hrvaške, organizator pa nima nobenega vpogleda v kategorijo obiskovalcev v smislu ogroženosti reda na prireditvi«. Prav tako na policiji razpolagajo z informacijo o shodu nasprotnikov tega koncerta, kar še povečuje varnostno tveganje.

Neomajni Stojan Auer

Danes popoldne je na mariborski upravni enoti potekal sestanek, ki so se ga udeležili predstavniki policije, menedžer hrvaškega glasbenika in organizator koncerta Milan Trol. Sestanek je trajal tri ure, dokončne odločitve še ni, predvidoma naj bi jo na upravni enoti sprejeli jutri.

Očitno pa takšni in drugačni pozivi ne bodo omajali Stojana Auerja, predsednika Liste za pravičnost in razvoj ter upravitelja Festivalne dvorane, ki je zavrnil pobude, naj odpove sklenjeno pogodbo za dvorano. Auer je dejal, da so se takšni in drugačni pritiski že pojavljali, vendar so »vrata v Festivalno dvorano Lent odprta vsakomur, ki sprejema komercialne pogoje podjetja in izpolnjuje zakonske zahteve, s samo vsebino prireditev pa se ne ukvarjajo«.

Po sestanku se je odzval tudi Trol. Po njegovem mnenju ne obstajajo nobeni razlogi za prepoved koncerta, saj so v tujini prodali le 28 od 1200 vstopnic, torej obiskovalci iz tujine ne morejo predstavljati nobenega varnostnega tveganja. Po njegovih besedah ni nevarnosti, da bi nastal konflikt med obiskovalci koncerta in protestniki, saj ti nimajo nobenih dovoljenj, da bi organizirali shode na prireditvenem prostoru ali ob njem.