Popevka zunaj TV

Slovenska popevka spet na koncertnem prizorišču.

Objavljeno
13. september 2014 23.21
Teja Roglič, Vikend
Teja Roglič, Vikend
Slovenska popevka se je iz studia preselila na oder ljubljanskih Križank. Zazvenelo je 14 novih skladb, program sta povezovala Blažka Müller Pograjc in Mario Galunič.

Čeprav sta oba s televizijo povezana že dolga leta, voditeljica, dramaturginja in prevajalka ter novi odgovorni urednik razvedrilnega programa še nikoli nista skupaj vodila nobene prireditve. Mario pravi, da se je tudi sam že vprašal, zakaj je tako, a očitno je njuna televizijska usoda tako hotela: »Roko na srce, priložnosti za vodenje v paru niti ni tako veliko, ena ali dve na leto, in očitno je zdaj pravi čas tudi za naju. Blažko kar dobro poznam, saj sva se ves čas srečevala, večinoma na televiziji, velikokrat je bila gostja v mojih oddajah, sploh pa je ne morem pozabiti kot odlične plesalke na turnirju Zvezde plešejo. Zanimajo naju podobne reči, knjige, gledališče, potovanja. Z njo ni nikoli dolgčas, tudi ko nisva vadila za Popevko, sva si imela veliko povedati, to je zelo pomembno. Skratka, upam, da bova še kdaj sodelovala in da na to ne bova čakala novih 20 let.« Podobno razmišlja tudi Blažka: »Čeprav je svet majhen, se zdi, da je hiša javne televizije velikanska in da so v njej številna uredniška vrata. In tako se dva, ki naj bi morda se, nikoli ne srečata. Igra naključij, igra urednikovanj. Zato pa je sodelovanje zdaj toliko slajše. Mario je zelo deloven človek, vesten in odgovoren, ima veliko občutka za hec, veliko energije, rad ima ljudi. To je za voditelja pomembno, imeti rad ljudi. Tako nasmehi niso narejeni. Ko sem z njim, se imam preprosto zelo lepo.«

Slovenska popevka, ki je pred dvema letoma praznovala 50. obletnico, na TVS pa so jubileju posvetili kar nekaj prireditev in oddaj, je letos prinesla 14 novih skladb. Starim znankam in znancem festivala, kot so Nuša Derenda, Darja Švajger in Rudi Bučar, se je pridružilo nekaj novih obrazov, med njimi Ana Karneža, ki se je spomnimo iz oddaje Slovenija ima talent, Nina Virant in Steffy. Zanimivo je, da je tekmoval tudi Uroš Smolej, igralec ljubljanskega Mestnega gledališča. V spremljevalnem programu se letos niso ozirali k zlatemu, temveč k srebrnemu obdobju Slovenske popevke, venček skladb so odpeli Katrinas, Slavko Ivančić, Ylenia Zobec, Eva Černe, Marko Vozelj, Nuša Derenda, Yuhubanda in Prifarski muzikanti. Presenečenje večera pa je bila skladba Ura brez kazalcev, ki so jo zapeli vsi izvajalci venčka ob spremljavi stereoposnetka na novo restavriranega glasu nedavno preminulega pevca Nina Robića.

Kot so si izvajalci in gledalci že dalj časa želeli, se je letos Popevka iz studia spet preselila na koncertno prizorišče, tokrat so bile to ljubljanske Križanke. »Seveda smo vsi veseli, da festival letos ni bil v studiu, saj je ozračje, ambient zelo pomembna stvar za tako prireditev. Želim si, da bi s svojimi festivali in prireditvami gostovali na najlepših prizoriščih po Sloveniji. Ali bo to pravilo, pa si ne upam reči, ker bi moral začeti govoriti o denarju, temu pa bi se raje izognil. V razvedrilnem programu tradicionalno skrbimo za več festivalov, za Popevko, Emo, MMS in tudi Slovensko polko in valček. Nisem prepričan, da nam bo uspelo vsako leto spraviti v življenje vse te festivale na velikih prizoriščih zunaj televizije. Za zdaj srčno upam, da bodo vsi preživeli, o lokacijah pa, ko bo čas za to,« je kot urednik sklenil Mario.