Popularni problemi Leonarda Cohena

Osemdesetlwetnik bo jutri izdal nov album Popular Problems.

Objavljeno
22. september 2014 13.47
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Ob včerajšnji osemdesetletnici znamenitega kanadskega kantavtorja in literata Leonarda Cohena bo jutri izšel tudi njegov novi album Popular Problems, ki ga je pred časom napovedal s singlom Almost Like the Blues. In bluesa, kakor tudi problemov, Cohenu na stara leta ne manjka. Gotovo je eden najbolj ljudskih, ne pa tudi najbolj priljubljenih problemov varna starost in z njim se ukvarjajo mnogi po svetu. Cohen pri tem ni izjema. Pred desetimi leti se je namreč razkrilo, da so ga upravljavci njegovega premoženja okradli in je skoraj obubožal.

 

Edino rešitev je videl v turnejah. Na nedavni predstavitvi novega albuma je dejal: »Da sem se odpravil na turneje in sem spet na cesti, je občutno popravilo mojo voljo, saj nikoli nisem bil pretirano dober v civilnem življenju.« Šaljivec je na predstavitvi tudi nekoliko provociral novinarje v nekem pubu v New Yorku, rekoč, da so z 80 leti začeli kaditi, in jih prosil za tobak oziroma informacijo, kje bi se dalo kupiti dobre turške ali grške cigarete. Dejal je, da se že veseli prvega dima, saj je to edina stalna misel, ki ga preganja zadnjih 30 let.

 

Prav tako je na šaljiv način pojasnil, da se datum izida albuma povsem slučajno ujema z njegovim rojstnim dnevom. »To je vesela nesreča. V naši družini imamo zelo ohlapen odnos do rojstnih dnevov – veselo jih ignoriramo.« Trinajsti studijski album znamenitega poeta hrapavega glasu in temačnih bibličnih in ljubezenskih pripovedi prinaša devet novih pesmi. Pri njihovem ustvarjanju je Leonard sodeloval s skladateljem Patrickom Leonardom. Leonard Cohen je v glasbeni karieri prodal več kot 23 milijonov albumov, objavil dvanajst knjig, v prestižno Rock & Roll Hall of Fame pa je bil sprejet leta 2008.