Poslovila se je sarajevska kantavtorica Jadranka Stojaković

Leta 1984 je napisala glasbo za zimske olimpijske igre v Sarajevu, znana je bila po pesmih, kot sta Što te nema in Ima neka tajna veza.

Objavljeno
04. maj 2016 15.36
V. U., STA
V. U., STA
V 66. letu je preminila sarajevska kantavtorica Jadranka Stojaković, znana po pesmih, kot sta Što te nema in Sve bi mogli mi. Stojakovićeva, ki je leta 1984 napisala glasbo za zimske olimpijske igre v Sarajevu, je več kot 20 let ustvarjala na Japonskem.

Rodila se je v Sarajevu, kjer je tudi začela s svojo glasbeno kariero. Konec 60. let je nastopala s skupino Kombo 6, prve uspehe pa je doživela v začetku 70. let tudi po zaslugi televizijske serije Na ti. Na mladinskem festivalu v Subotici je leta 1973 prejela prvo nagrado za pesem Ti ne znaš dom gdje živi on, so sporočili iz založbe Croatia Records.

Domači uspehi in selitev na Japonsko

Sledila so snemanja plošč, nastopi na festivalih in na Evroviziji v Dublinu, sodelovanje s skupino Bjelo dugme (Ima neka tajna veza, Čekala sam) in objava uspešnic Sve smo mogli mi in Što te nema, nastalih v sodelovanju z Rajkom Dujmićem in Novimi fosili.

Njena glasba za olimpijske igre v Sarajevu je bila ključna za njeno poklicno pot. Eden od japonskih novinarjev je kaseto z njeno glasbo posredoval glasbeni založbi Toshiba EMI. Leta 1988 se je na povabilo založbe preselila na Japonsko.

V času vojne v nekdanji Jugoslaviji so jo japonski založniki želeli predstavili kot tragično muzo, kar je zavrnila in se odločila za manjšo založbo, ki ji je dala proste roke pri ustvarjanju. Odtlej je imela več sto koncertov na Japonskem. V domovino se je vrnila leta 2012.

Stojakovićeva je med drugim diplomirala na Likovni akademiji v Sarajevu. Njene koncerte so spremljali videi, ki so vključevali njene risbe, slike in kolaže.