Prejemnica Mire je Ksenija Jus

Avtorica Pesmi upora je literarno nagrado prejela zaradi svojega kantavtorskega ustvarjanja.

Objavljeno
14. januar 2016 14.33
jus
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Ženski odbor Slovenskega centra Pen Mira je danes v v Narodni galeriji v Ljubljani podelil literarno nagrado Mira za leto 2015, večplastni kulturni ustvarjalki Kseniji Jus za njeno kantavtorsko delo.

Žirija v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Maja Haderlap, Tatjana Pregl Kobe, dr. Andrej Detela in dr. Katja Mihurko Poniž se je soglasno odločila za kantavtorico, pesnico in skladateljico Ksenijo Jus, ker želi s tem izreči priznanje kritični in angažirani avtorici mlajše generacije.

V obrazložitvi je komisija med drugim zapisala, da je »nagrajenka Ksenija Jus je od leta 2004 samozaposlena na področju kulture, doslej je izdala deset avtorskih albumov. Njene pesmi so bile doslej prevedene v nemški, angleški, poljski, bolgarski, češki, slovaški, bosanski in srbski jezik in so jih izvajali različni izvajalci in izvajalke iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije, sodeluje tudi pri aranžmajih za ženski pevski zbor Kombinat, ki deluje v okviru zavoda Novi kombinat, ki je Ksenijo Jus nominiral za nagrado in v utemeljitvi med drugim poudaril njeno družbenokritično držo, izraženo tudi v Pesmi upora, ki je postala neuradna protestniška himna.

Tudi žirija nagrade Mira v Kseniji Jus vidi ustvarjalko, ki se brezkompromisno odziva na vse slabosti in anomalije sodobne družbe. V njenih delih odkrivamo drzno kritiko, neprizanesljivo ironijo, včasih tudi ciničen pogled, ki pa ne preglasi močne lirične izpovednosti njenih pesmih.«

Mednarodno uveljavljeni umetnik, katerega delo v steklu in grafiki zaznamuje spontanost, mojstrstvo in intimna simbolika Tihomir Tomič je za nagrajenko Mira 2015 izdelal kipec zelene Čaše in ogrlico z rdečo zvezdo.